Οι εξειδικευμένες μετρήσεις που έγιναν σήμερα σε κτηνιατρείο των Χανίων, υπό την καθοδήγηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κατέδειξαν ότι το ζώο που πιάστηκε σε παγίδα κτηνοτρόφου στα Λευκά Όρη δεν είναι μία κοινή γάτα, αλλά ο κρητικός αγριόγατος ή «φουρόγατος».
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης, επεσήμανε ότι «όλα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο ζώο είναι κρητικός αγριόγατος. Αυτό, όμως, αναμένεται να εξακριβωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, με την εξέταση DNA», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα hania.news.
Ο κ. Λυμπεράκης σημείωσε, ακόμη, ότι κατά τη σημερινή εξέταση του ζώου μετρήθηκαν αναλυτικά οι διαστάσεις του (σώμα, πόδια, ουρά κ.λπ.), ενώ έγιναν μία σειρά από αναλυτικές μετρήσεις στο κεφάλι, όπως στα αυτιά, τη μύτη και αλλού. Παράλληλα, μελετήθηκε και το χρωματικό του πρότυπο κι έγινε σύγκριση με τα στοιχεία που έχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη διάθεσή του, από άγριους γάτους που είχαν βρεθεί στο παρελθόν, ενώ πάρθηκαν δείγματα από τρίχες και από το αίμα του ζώου.
Ο κ. Λυμπεράκης ανέφερε, ότι το ζώο αναμένεται ν’ απελευθερωθεί αύριο στο φυσικό του περιβάλλον.
Από την πλευρά του, ο δασολόγος Γιάννης Φωτάκης, επεσήμανε ότι πριν ελευθερωθεί το ζώο, θα τοποθετηθεί σε αυτό ένα τσιπάκι, για να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησής του μέσω GPS.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του ευρήματος, χαρακτηρίζοντας «θρυλικό ζώο» τον «φουρόγατο» και τόνισε ότι αν επιβεβαιωθεί και γενετικά ότι πρόκειται για κρητικό αγριόγατο, τότε θα πρόκειται για ένα «επιστημονικό γεγονός τεράστιας σημασίας».
Ο κ. Φωτάκης τόνισε, ακόμη, ότι το σημαντικότερο μήνυμα από την εύρεση του συγκεκριμένου ζώου είναι ότι «η επιστημονική γνώση που εισφέρεται στον κόσμο και η πίεση που ασκείται για περιβαλλοντική προστασία οδηγεί, αργά αλλά σταθερά, και παρά τις όποιες κατά καιρούς αντιδράσεις, σε μία εξισορρόπηση στη φύση, μια εξισορρόπηση μεταξύ θηραμάτων και θηρευτών. Ο αγριόγατος είναι ένας μύθος, δεν είχε βρεθεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό ότι ο κτηνοτρόφος, που βρήκε το ζώο, δεν το σκότωσε, αν και του δημιουργούσε προβλήματα με τα ζώα του, αλλά το παρέδωσε στη Διεύθυνση Δασών Χανίων», κατέληξε ο κ. Φωτάκης.
Ο κρητικός αγριόγατος ή «φουρόγατος» (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της αγριόγατας που ζει στην Κρήτη. Ο κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα άτομο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.
Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1.200 μέτρων. Γεννάει 4 ως 7 μικρά 1-2 φορές τον χρόνο. Ο κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών Ορέων. Επίσης ζει στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς.