Η εμφάνιση ενός υποψηφίου μικρό-Κράτους, στο πρότυπο της Ανδόρας, του Βατικανού, στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία, που χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, και τους αδελφούς Κόχ, δημιουργεί σκέψεις ότι τα μικρο-Κράτη μπορεί να χρησιμεύσουν ως εργαλείο για τον κατακερματισμό των κρατών.
Το νέο ιδιωτικό «κράτος» με την ονομασία «Liberland» ανακηρύχθηκε από έναν Τσέχο ονόματι Βιτ Γέντλικα (Vit Jedlicka) ο οποίος διεκδικεί ένα νησάκι στην δυτική όχθη του ποταμού Δούναβη μεταξύ της Κροατίας και της Σερβίας, το οποίο διεκδικούν και οι δυο χώρες.
Ο Τζέντλικα που είναι μέλος του Τσεχικού Κόμματος των Ελευθέρων Πολιτών, στηρίζει την διεκδίκηση του στην Liberland . Ο κ. Τζέντλικα, ενώ υποστηρίζει τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), αντιτίθεται στους πολλούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, υποστηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, την μαζική ιδιωτικοποίηση των κρατικών οργανισμών, την νομιμοποίηση των ναρκωτικών, ενώ υποστηρίζει τους λιγότερους φόρους και την οικολογία.
Η σύμβαση του Μοντεβίδεο του 1933 ορίζει ότι για την κρατική υπόσταση χρειάζονται :
α) μόνιμος πληθυσμός
β) ένα καθορισμένο έδαφος
γ) κυβέρνηση
δ) η ικανότητα να συνάπτουν σχέσεις με τα άλλα κράτη.
Το κράτος , «Liberland» διαθέτει τρεις από τις τέσσερις προϋποθέσεις για ένα κράτος. Έχει μια καθορισμένη περιοχή, ένα «πληθυσμό», και μια «κυβέρνηση». Η τετάρτη απαίτηση, η ικανότητα να σύναψει σχέσεις με άλλες χώρες, μπορεί να ικανοποιηθεί από επίσημες επαφές μεταξύ Liberland με την τσεχική κυβέρνηση. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι ο νέος πρόεδρος της Κροατίας, και πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, Κολίντα Γκραμπάρ Κοτάροβιτς, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό.
Πηγή