Συνελήφθη Αμερικανός για εμπόριο «ματωμένων διαμαντιών»

Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν έναν Αμερικανό που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε σκλάβους και λεηλάτησε ορυχεία διαμαντιών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε, γνωστοποίησε χθες Σάββατο μια οργάνωση που εκπροσωπεί τα θύματα.

Ο Μισέλ Ντεσαντελίρ, ο οποίος έχει διπλή αμερικανική και βελγική υπηκοότητα, φέρεται ότι εξανάγκαζε άμαχους υπό συνθήκες σκλαβιάς να εξορύσσουν διαμάντια στην περιοχή Κόνο, στην ανατολική Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με την οργάνωση Civitas Maxima, η οποία εδρεύει στην Ελβετία.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης εμφύλιας σύρραξης στη Σιέρα Λεόνε, τα διαμάντια αυτά στέλνονταν στη γειτονική Λιβερία, όπου ο πρώην πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ χρησιμοποιούσε τα κέρδη για να χρηματοδοτεί την αγορά όπλων για τους αντάρτες.

Η υπόθεση αυτή «θα βοηθήσει να δοθεί προσοχή στον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν χρηματοοικονομικοί παράγοντες στην εμπορία ορυκτών πόρων που τροφοδότησαν ένοπλες συρράξεις στην Αφρική και αλλού», σημείωσε ο Αλέν Βέρνερ, διευθυντής της Civitas Maxima, η οποία εργάζεται επί χρόνια για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τα εγκλήματα αυτά και για την προσφορά βοήθειας στα θύματα.

Μια έρευνα η οποία διεξήχθη στο Βέλγιο οδήγησε στην έκδοση ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Ντεσαντελίρ νωρίτερα φέτος. Ο ύποπτος περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στις ΗΠΑ.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον 11ετή πόλεμο και πολλοί άλλοι ακρωτηριάστηκαν από το διαβόητο Επαναστατικό Ενωμένο Μέτωπο (RUF). Ο Τέιλορ εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης πενήντα ετών για εγκλήματα πολέμου.

 

Δείτε επίσης:

Ανησυχία ΗΠΑ για την ένταση στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας

http://www.press-gr.com/
 
Top