Την αγανάκτησή του «για την υπαγωγή των ιατρικών πράξεων που προϋποθέτουν νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο 23%, ΦΠΑ που...


 προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο» εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ζητώντας να εξαιρεθούν οι τοκετοί και οι ακτινοθεραπείες.
Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «δυσβάστακτη επιβάρυνση» που πλήττει ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες των ασθενών, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, σημειώνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτει κενά του δημόσιου τομέα υγείας και αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τον ασθενή, όπως συμβαίνει με τις ακτινοθεραπείες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο ΙΣΑ ζητά να εξαιρεθούν οι ακτινοθεραπευτικές πράξεις από το 23%, καθώς, όπως αναφέρει, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διενέργειά τους, σημειώνοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλεται να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό των ιατρικών πράξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας και αναλόγως να τις αποζημιώνει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή.
Επίσης, τονίζει ότι η υπαγωγή των τοκετών στο 23% αποτελεί μία ακόμη «δυσβάσταχτη και άδικη επιβάρυνση» για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, τα οποία η πολιτεία οφείλει να στηρίζει, με δεδομένο, μάλιστα, το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Η υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις μνημονικές υποχρεώσεις και τα επιβαλλόμενα μέτρα» καταλήγει ο ΙΣΑ.

 
Top