Σε νέο πολιτικό τοπίο φαίνεται να οδηγούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα τουλάχιστον με τα exit polls σε περιφέρεια Αττικής και δήμους Αθήνας –Θεσσαλονίκης και Πειραιά...







Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση δεν εισέρχεται στον β’ γύρο στον δήμο Αθηναίων υποψήφιος που έχει τη στήριξη της ΝΔ. Για πρώτη επίσης φορά εισέρχεται στον β’ γύρο υποψήφιος που στηρίζεται μόνο από κόμμα της Αριστεράς.



Στον δήμο Πειραιά για πρώτη φορά προηγείται αισθητά υποψήφιος δήμαρχος που δεν στηρίχτηκε από κανένα κόμμα, αν και διεμβόλισε το σύνολο του κομματικού σκηνικού του μεγάλου λιμανιού, όπως ο κ. Γιάννης Μώραλης.



Στην περιφέρεια Αττικής προηγείται με μεγάλη διαφορά η Ρένα Δούρου ενώ ούτε στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου ψηφίζει το 1/3 του πληθυσμού, δεν πέρασε στον β’ γύρο υποψήφιος της ΝΔ. Η ψήφος στην περιφέρεια Αττικής μοιάζει να είναι ψήφος οργής και ψήφος απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής, με παράλληλη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.



Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εσωκομματικό πεδίο στη ΝΔ την επόμενη ημέρα, το πόσο ώριμα ή όχι θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως τι θα γίνει στις άλλες περιφέρειες και δήμους, καθώς Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική. Ενδιαφέρον όμως εμφανίζει και πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η απουσία υποψηφίων της ΝΔ από τον β΄γύρο στην περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Αθηναίων.



Ήττα των δημοσκοπήσεων



Στους μεγάλους χαμένους βεβαίως της πρώτης βραδιάς των εκλογών της αυτοδιοίκησης οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ,που τουλάχιστον κατά πλειοψηφία και αυτή τη φορά ήταν αρκετά μακριά από τη πρόβλεψη των αποτελεσμάτων και προφανώς από την αποτύπωση της πραγματικότητας την εποχή που διεξάγονταν.



Πηγή: real.gr



 
Top