Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Τετάρτη με «επιστολή προς τους πολίτες» ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του από την κυβέρνηση, επικαλούμενος πολύμηνες επιθέσεις της δεξιάς κατά της οικογένειάς του.

«Δεν είμαι προσκολλημένος σε αυτή τη θέση… Η δέσμευσή μου είναι στην αίσθηση του καθήκοντος και στη δημόσια υπηρεσία»

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας έρχεται λίγες ώρες αφότου τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δικαστής της Μαδρίτης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για το αν η σύζυγος του, Μπεγκόνια Γκόμεθ, χρησιμοποίησε τις κυβερνητικές της διασυνδέσεις για να προωθήσει ιδιωτικά επιχειρηματικά της συμφέροντα.

Το πρωί της Τετάρτης μονομελές πρωτοδικείο της Μαδρίτης έκανε δεκτή μήνυση γνωστής ακροδεξιάς ομάδας, η οποία κάνει μηνύσεις συνεχώς και για κάθε θέμα και οι περισσότερες πέφτουν στο κενό, εναντίον της συζύγου του Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε σε επιστολή που ανήρτησε στο Χ ότι αναστέλλει την πολιτική του ατζέντα για αρκετές ημέρες για να «σκεφτεί». «Χρειάζομαι χρόνο για να σκεφτώ και να αποφασίσω εάν «θα συνεχίσω να βρίσκομαι επικεφαλής της κυβέρνησης ή θα αποποιηθώ αυτή την υψηλή τιμή», έγραψε ο Σάντσεθ σε μια τετρασέλιδη επιστολή που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο X.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αναφέρεται στις επιθέσεις που υφίσταται τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του από τη δεξιά και την ακροδεξιά. «Πρέπει επειγόντως να απαντήσω σε ένα ερώτημα που θέτω συνεχώς στον εαυτό μου: Αξίζει τον κόπο να παραμείνω στο αξίωμα παρά τη λασπολογία της δεξιάς και της ακροδεξιάς;».

«Παρά την καρικατούρα της δεξιάς για το πρόσωπό μου, δεν είμαι προσκολλημένος σε αυτή τη θέση… Η δέσμευσή μου είναι στην αίσθηση του καθήκοντος και στη δημόσια υπηρεσία», προσθέτει ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Σάντσεθ ολοκλήρωσε την επιστολή του ανακοινώνοντας ότι θα απευθυνθεί στο έθνος τη Δευτέρα (29/4) και θα αποκαλύψει αν θα παραιτηθεί ή όχι.

Μετά από καταγγελία ακροδεξιάς ομάδας
Δικαστής στη Μαδρίτη ξεκίνησε έρευνα κατά της Μπεγκόνια Γκόμεθ, για πιθανά αδικήματα διακίνησης επιρροής και διαφθοράς στις ιδιωτικές επιχειρηματικές της συναλλαγές.

Η διαδικασία ξεκίνησε μετά την κατάθεση μήνυσης από το Manos Limpias, ή «Καθαρά Χέρια», ενός συνδικάτου με δεσμούς με υπερεθνικιστικές ομάδες, διαβόητη για την κατάθεση νομικών προσφυγών που συνδέονται με ακροδεξιούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial που αποκάλυψε την πληροφορία, η προκαταρκτική αυτή έρευνα αφορά τις σχέσεις της Μπεγκόνια Γκόμεθ με ιδιωτικές εταιρίες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, ενόσω ο σύζυγός της ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

Στην καταγγελία, η Manos Limpias ισχυρίζεται ότι η Γκόμεθ είχε σχέση με έναν επιχειρηματία με επιρροή, ο οποίος λάμβανε συμβάσεις από την ισπανική δημόσια διοίκηση με τη βοήθειά της.

Τι αναφέρει η καταγγελία
Ο επιχειρηματίας που κατονομάζεται στην καταγγελία είναι ο Κάρλος Μπαραμπές, του οποίου η εταιρεία συμβούλων – σε προσωρινή ένωση με άλλη εταιρεία – κέρδισε συμβάσεις το 2020 και το 2021 από τον δημόσιο φορέα Red.es, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας.

Ο Μπαραμπές, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, φέρεται να είχε τη ρητή υποστήριξη της Γκόμεθ, η οποία με επιστολή της έδωσε την έγκρισή της στην εταιρεία, όπως αναφέρει η El Confidencial.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις σχέσεις της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρία Air Europa, τη στιγμή που η τελευταία συνομιλούσε με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση βοήθειας μετά τη μεγάλη πτώση στην αεροπορική κυκλοφορία που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Εκείνη την περίοδο η Μπεγκόνια Γκόμεθ διηύθυνε το IE Africa Center, ένα ίδρυμα που συνδέεται με την εμπορική σχολή της Μαδρίτης IE University, θέση την οποία εγκατέλειψε το 2022.

Σύμφωνα με το El Confidencial, το IE Africa Center είχε «υπογράψει συμφωνία χορηγίας με την Globalia το 2020» και η Μπεγκόνια Γκόμεθ είχε συμμετάσχει σε «ιδιωτική συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χαβιέρ Ιντάγλκο την περίοδο που η Globalia διαπραγματευόταν το σχέδιο διάσωσής της ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την κυβέρνηση». Το σχέδιο αυτό επέτρεψε την παραχώρηση 475 εκατομμυρίων ευρώ στην Air Europa τον Νοέμβριο του 2020.
 
Top