“Κονιορτοποίησε” το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας συνέχεια στον εξευτελισμό που υφίσταται το Μέγαρο Μαξίμου στην απέλπιδα προσπάθειά του επιχειρεί να συγκαλύψει πλήρως το σκάνδαλο των υποκλοπών πολιτικών και δημοσιογράφων. Παράλληλα απέρριψε με τον πλέον ηχηρό τρόπο τις “γέφυρες” που του έρριξε ο Πρωθυπουργός την Κυριακή από τη ΔΕΘ ….

Σε ένα ακόμη χτύπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης της Επιστημονικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος του ΔΣΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με την επίκληση του απορρήτου στην Εξεταστική Επιτροπή, «μιλάμε για τον διασυρμό της ερμηνείας και της εφαρμογής του Συντάγματος και της έννοιας των οργανωτικών βάσεων του πολιτεύματος».



Ο Ευ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η Εξεταστική Επιτροπή συνιστά την ανώτερη μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου και τυποποιείται στο άρθρο 68 του Συντάγματος. Εξήγησε δε ότι με βάση το εδάφιο ά και ΄β στο άρθρο 68 του Συντάγματος προβλέπονται οι κοινές εξεταστικές και εκείνες που αφορούν στην εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα, αντίστοιχα.

Οι δεύτερες έχουν ως αντικείμενο τα απόρρητα. Αυτές για να συγκροτηθούν απαιτείται απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών, δηλαδή όλων των βουλευτών και εφόσον συγκροτηθούν δεν ισχύει το απόρρητο, καθώς η Ολομέλεια δίνει την εντολή να αρθεί για να ασκηθεί ο έλεγχος.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος στην περίπτωση των υποκλοπών η κυβέρνηση δεν θεώρησε ότι εμπίπτει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, ψήφισε «παρών» και με 148 συγκροτήθηκε η επιτροπή του εδαφίου ά. «Άρα δεν εμπίπτει στα απόρρητα για λόγους εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Εδώ σταματά όλη η συζήτηση», υπογράμμισε.
 
Top