Υπό τους ήχους του τραγουδιού «Άσμα Ασμάτων» του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη η   μαριονέτα Αμάλ από τη Συρία περπάτησε χθες στο κέντρο της Αθήνας με συνοδοιπόρους τους πολλούς μικρούς και μεγάλους. Πλήθος, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την Covid-19, συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ασωμάτων στο Μοναστηράκι και συνόδευσε την μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα που διανύει ένα ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της από την πλατεία Ασωμάτων μέχρι την Τεχνόπολη  μουσικοχορευτικά δρώμενα πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα, καθώς μια ομάδα μουσικών και χορευτών ξετύλιγε μαζί της τον αριαδνικό της μίτο. Φτάνοντας στην Τεχνόπολη η Αμάλ  ακολούθησε εκδήλωση με την μικρή προσφυγοπούλα να έρχεται αντιμέτωπη με έναν μινώταυρο, (εμπνευσμένο από τον ταύρο της Γκερνίκα του Πικάσο, δημιούργημα μελών της UNIMA Hellas).



«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη. Το «Ταξίδι» είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες,  εικαστικές εγκαταστάσεις. Αποτελεί παραγωγή του Good Chance Theatre, του θεατρικού οργανισμού που δημιουργεί πρωτοπόρα δημόσια θεάματα (παράσταση «The Jungle» Young Vic, 2017), με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών. Για «Το Ταξίδι» / «Τhe WALK», συνεργάστηκαν με τoν  παραγωγό και σκηνοθέτη Stephen Daldry (Τhe Crown, Billy Elliot, Οι ώρες), τoν συγγραφέα και θεατρικό παραγωγό David Lan ,την παραγωγό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο Tracey Seaward, και την Handspring Puppet Company (War Horse), τους κορυφαίους δημιουργούς κούκλας στη Νότια Αφρική που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Αmir Nizar Zuabi, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου Young Vic, είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων και απόφοιτος του Θεατρικού Προγράμματος του Ινστιτούτου του Sundance. Η σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα.






Σήμερα η Αμάλ θα περιπλανηθεί σε  μονοπάτια του Μεταξουργείου, από το Δημόσιο Σήμα μέχρι τη Πλατεία Αυδή. Τελευταίο σταθμό της θα έχει τον Πειραιά, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. ενώ θα συνεχίσει προς την Ιταλία.
 
Top