Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου μπήκε η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας, μετά και τον τελευταίο μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι Κρήτης. 

Η επιτροπή συνεκλήθη εκτάκτως στις 9.30 χθες το βράδυ, για να αποτιμήσει όλα τα έως τώρα δεδομένα στην περιοχή.

Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου, αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς, όπως είπε, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Νωρίτερα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη σύσκεψη, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας συνεχίζεται.

Όπως είπε, στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, «είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία, και στην άλλη περιοχή, η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία (…) μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γένεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά».

«Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο ‘Εγκέλαδος’ για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Απάντηση στο ερώτημα της επιτροπής, ίσως, να δώσει η απόφασή της να σταλούν κλιμάκια ειδικών επιτόπου, για να εκτιμήσουν την κατάσταση.


 
Top