Απεργιακό μπλακ άουτ αναμένεται σήμερα καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο, που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Στους δρόμους της Αθήνας, αναμένεται κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς η κίνηση θα είναι αυξημένη, αναγκάζοντας οδηγούς και επιβατικό κοινό να οπλιστούν με υπομονή από τη στιγμή που στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, χειρόφρενο θα τραβήξουν για 24 ώρες Mετρό, ηλεκτρικός, τραμ και τρόλεϊ, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κυκλοφορούν από τις 09:00 έως τις 21:00, πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας στην αρχή και στη λήξη της βάρδιας τους.

Το συνδικάτο της ΣΤΑΣΥ ζητά την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου:

«Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους, τα τρένα της ΤΡΕΝΟΣΕ θα μείνουν επίσης ακινητοποιημένα  ενώ θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια  και της επόμενης ημέρας.
Δεμένα τα πλοία
Την ίδια ώρα, μπορεί το πρωτοδικείο Πειραιά να έκρινε παράνομη την 24ωρη απεργία της ΠΝΟ, ωστόσο τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι η κινητοποίηση θα γίνει κανονικά, ενώ θα υπάρξει περιφρούρησή της στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η απεργία  θα διαρκέσει έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα Χαυτεία.

«Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά την απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά, στο οποίο είχαν προσφύγει οι ακτοπλόοι.

Οι Διοικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, απευθύνουν επίσης κάλεσμα στους ναυτεργάτες για συγκέντρωση στους καταπέλτες των πλοίων και για περιφρούρηση της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από 00:01 τα  τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
Τα ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Ποιοι άλλοι θα απεργήσουν

Στην  κινητοποίηση, θα λάβουν επίσης μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, όπως επίσης οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ πρόκειται να υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, οι πολεοδομίες, οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα υπουργεία.

Παράλληλα, τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου) θα «σιγήσουν» από τις 05.30 π.μ. έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής (11/06), μετά την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, αντιδρώντας επίσης στο νομοσχέδιο το οποίο, όπως σημειώνει, «ουσιαστικά θεσμοθετεί νέα ήθη επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες».

Με προσωπικό ασφαλείας ο ΟΑΣΘ
Στην απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ-ΕΚΘ για αύριο, θα συμμετάσχει ο ΟΑΣΘ ενημερώνοντας με σχετική του ανακοίνωση πως θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας.
Τα ΚΤΕΛ, θα εξυπηρετούν κανονικά το κοινό.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα «Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους, ανάπτυξη δεn γίνεται», ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10:00 στα Προπύλαια με κεντρικό σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα».

«Η κυβέρνηση χτυπάει την καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων, διαλύει το 8ωρο, ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους απέναντι στα δόντια της εργοδοσίας, χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση, τα σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία! Δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (έξω από το εργατικό κέντρο) στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα, αλλά και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.
 
Top