Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου χτύπησαν οι καμπάνες στην Κέρκυρα, σηματοδοτώντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Αυτό συνέβη έπειτα από σχετική εγκύκλιο του Μητροπολίτη Κερκύρας, που ανέφερε πως οι εκκλησίες του νησιού μπορούν να επιλέξουν αν θα λειτουργήσουν στις εννιά το βράδυ ή την Κυριακή το πρωί. Όμως η εντολή της Μητρόπολης ήταν  οι καμπάνες να χτυπήσουν για την Ανάσταση στις 12 το βράδυ.

«Αναφορικά με την Ανάσταση, ο κ. Νεκτάριος, κατ’ άκραν οικονομίαν και σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και την ΚΥΑ, έδωσε την άδεια όσες ενορίες θέλουν να τελέσουν την παννυχίδα της Αναστάσεως ή και την Θεία Λειτουργία, κατά το πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου, ήτοι 8 μ.μ. Παννυχίδα, 9 μ.μ. Τελετή Αναστάσεως και στην συνέχεια Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Δεν θα χτυπήσουν όμως οι καμπάνες. Στις 12 τα μεσάνυχτα, όλες οι ενορίες της παλαιάς πόλεως θα χτυπήσουν πανηγυρικά, αναστάσιμα, αλάρμα, όπως συνηθίζεται στην Κέρκυρα, την κανονική δηλαδή ώρα του «Χριστός Ανέστη», παρότι θα έχουν τελειώσει οι ακολουθίες. Ο Μητροπολίτης θα τελέσει την ακολουθία της Αναστάσεως με όλο το τυπικό της (παννυχίδα, «Χριστός Ανέστη», Όρθρος, Θεία Λειτουργία) το πρωί της Κυριακής του Πάσχα και ώρα 6.30 π.μ. Το ίδιο έχουν την δυνατότητα να κάνουν και όσοι από τους ιερείς το επιθυμούν, σε συνεννόηση με τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους ενορίτες τους, τηρώντας την ακρίβεια της εκκλησιαστικής τάξης», αναφερόταν συγκεκριμένα στην Εγκύκλιο.


Γύρω στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου επικρατούσε συνωστισμός σε αρκετά κεντρικά σημεία της Κέρκυρας, ενώ το Άγιο Φως έφτασε με αστυνομική συνοδεία στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι Κερκυραίοι είχαν συγκεντρωθεί και το απόγευμα στην Σπιανάδα και το Λιστόν, ενώ δεν αποχωρούσαν όσο πλησίαζε η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα περιπολικά και αστυνομικοί να επιχειρούν με ηχογραφημένα μηνύματα αλλά και παραινέσεις να διαλύσουν τον κόσμο και να κλείσουν τα καφέ που παρέμεναν ανοιχτά για take away.

Tελικά, ακριβώς στις 12 τα μεσάνυχτα, τηρήθηκε η παράδοση και έγινε η νύχτα-μέρα, με πανδαισία πυροτεχνημάτων στον κερκυραϊκό ουρανό, με αρκετό κόσμο να παραμένει στην Πάνω Πλατεία.Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ελάχιστες εκκλησίες στην πόλη της Κέρκυρας πραγματοποίησαν την τελετή της Αναστάσεως στις 9 το βράδυ ενώ, ακόμα και όσες τέλεσαν χθες την τελετή (Αγίων Πάντων, Αγίας Παρασκευής, Παναγίας των Ξένων), δεν είχαν ηχεία στους εξωτερικούς χώρους  ούτε χτύπησαν οι καμπάνες.

Με εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης είχε καλέσει τους ιερείς των εκκλησιών να αποφασίσουν αν θα τελέσουν την Ανάσταση στις 9 το βράδυ ή στις 6 το πρωί της Κυριακής, με τον ίδιο να ανακοινώνει ότι στον Μητροπολιτικό Ναό δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τελετή Αναστάσεως το πρωί της Κυριακής. 
Έτσι, τόσο η Μητρόπολη όσο και ο εμβληματικός ναός του Αγ. Σπυρίδωνος δεν τέλεσαν τη λειτουργία.
 
Top