Σε ύφεση βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, που ξέσπασε τη νύχτα της Τετάρτης και έχει κάψει πάνω από 55.000 στρέμματα δάσους.

«Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής είναι ότι, πιθανόν, έως αύριο πρόκειται να έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.

«Σύμμαχος» των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.

Από το πρωί επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.
Σε αμέλεια παραπέμπουν οι ενδείξεις

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πυρκαγία οφείλεται σε εμπρησμό από αμέλεια.
Από τα έως τώρα ευρήματα η φωτιά ξεκίνησε από χωράφι όπου υπήρχαν δεμάτια με κομμένα κλαδιά ελαιόδεντρων. Σύμφωνα μάλιστα με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε όταν κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν, παρά τους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, να κάψουν τα κομμένα κλαδιά.

Πώς πήρε γρήγορα διαστάσεις
Η φωτιά στον Σχίνο Λουτρακίου εκδηλώθηκε σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στις 9.45 μ.μ. της Τετάρτης και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και των εγκαταλελειμμένων δοχείων με ρητίνη που υπήρχαν διάσπαρτα στο πυκνό δάσος. «Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι φλόγες είχαν διανύσει 10 χιλιόμετρα», δήλωσε σχετικά στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ηδη από τη νύχτα της Τετάρτης με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη στο μέτωπο μετέβη κλιμάκιο πυροσβεστών της Διεύθυνσης

Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Από την έρευνά τους διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από χωράφι με ελαιόδενδρα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι κάτοικος της περιοχής που έχει τη διαχείριση της έκτασης προσπάθησε να κάψει κομμένα κλαδιά.

Αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής δήλωσε χθες στην «Κ» ότι το κλιμάκιο της ΔΑΕΕ εξετάζει και μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από σπίθες στα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς του 2018 στην Κινέτα. Πάντως, στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισε ότι από την αυτοψία στο «σημείο μηδέν» προσδιορίστηκε ότι από το σημείο δεν διέρχονται καλώδια της ΔΕΗ.

Εως τις βραδινές ώρες χθες, οι ανακριτικοί υπάλληλοι συγκέντρωναν καταθέσεις δίχως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική να έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή ή ακόμα περισσότερο τη σύλληψη υπόπτου.

«Ολα δείχνουν αμέλεια ωστόσο, δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την αιτία που προκάλεσε τη φωτιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.
 
Top