"Οι δηλώσεις της κυβέρνησης υπήρξαν αόριστες, ατεκμηρίωτες και γενικόλογες. Στην ουσία τους βαθιά συντηρητικές" επεσήμανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής μιλώντας σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

"Οι 6 αλήθειες σας κρύβουν αντίστοιχα ψέματα το πολύ νέο κρύβει στην πράξη επιστροφή στο παλιό δεξιό παρελθόν. Στην ουσία όμως σε πολλά σημεία βαθιά συντηρητικές. Αναποτελεσματικές και επικίνδυνες για την αναπτυξιακή προοπτική και την κοινωνική συνοχή. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε εντολή από τους πολίτες στις 7 Ιουλίου για να σχηματίσει Κυβέρνηση. Υποσχέθηκε αλλαγή πολιτικής. Υποσχέθηκε αξιοκρατία. Υποσχέθηκε βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Όλα αυτά πριν τις εκλογές. Αλλά για να δούμε αλήθεια πόσο τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις του" σημείωσε η κυρία Γεννηματά και συνέχισε:

"Οι πρώτες μέρες είναι αποκαλυπτικές. Δεν αλλάζετε κ. Μητσοτάκη. Έτσι δεν πάει η χώρα μπροστά. Ζητάτε τη στήριξη. Γιατί;

Πρώτο: Υποχωρήσατε στους δανειστές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή πολιτικής για μας η αλλαγή των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα. Έχετε βάλει την υπογραφή σας κ. Τσίπρα και δεν είσαστε σε θέσεις να κάνετε κριτική. Εμείς το λέμε χρόνια και το λέμε ακόμα. Εσείς το θυμηθήκατε , αόριστα, λίγο πριν από τις εκλογές και φέρατε μάλιστα τον κ. Βέμπερ για να δεσμευτεί δήθεν ότι θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Μετά τις εκλογές όμως παραδοθήκατε και σεις. Δεν θυμάμαι αν χρειάστηκε ένα ή δύο εικοσιτετράωρα.

Εγγυηθήκατε ότι θα τηρήσετε απόλυτα -και για μεγάλο διάστημα - τις δεσμεύσεις για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα και φυσικά ούτε κουβέντα για την εκχώρηση του Εθνικού Πλούτου για 99 χρόνια στο Υπερταμείο.

Ίδιες δεσμεύσεις, άρα ίδιες πολιτικές. Στο ίδιο έργο θεατές. Αφαίρεση πολύτιμων πόρων από την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή. Περικοπή των Κοινωνικών Παροχών που το περιμέναμε.

Υποθήκευση του εθνικού πλούτου σε ξένα χέρια που δεν επιτρέπει την αξιοποίηση του προς όφελος του λαού. Όλα όσα είπατε για αξιοποίηση είναι στον αέρα. Εκχώρηση του 30% του Ελ. Βενιζέλος πριν το 2022 που ξεχρεώνει τα δάνεια και θα ανέβει η κερδοφορία του, είναι ξεπούλημα. Αυτό το δρόμο τον άνοιξε ο κ. Τσίπρας το προηγούμενο διάστημα εκχωρώντας τις μετοχές του στο υπερταμείο.

Αν και είναι θετική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, δεν φθάνουν κύριε Μητσοτάκη κάποιες επί μέρους οριζόντιες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ούτε σε ουσιαστική ανάπτυξη θα οδηγήσουν, ούτε τις κοινωνικές ανισότητες που διευρύνθηκαν θα μειώσουν. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν βλέπουμε καμία συστηματική οργανωμένη, αποτελεσματική πολιτική στήριξης των πιο αδύναμων και όλων αυτών που φτωχοποιήθηκαν από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Η θηλιά παραμένει και η μη αναφορά σας στις νάρκες που παραλάβατε δεν είναι από καλή πρόθεση. Σας βολεύει γιατί θέλετε να ακολουθήσετε τις ίδιες πολιτικές".

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ακόμη ότι: "Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στη μείωση των στόχων από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ, και στην ανάκτηση του εθνικού ελέγχου με τη ριζική αλλαγή του ρόλου του Υπερταμείου. Μόνο έτσι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη".

Και συνέχισε:

"Δεύτερο: Υποκρισία στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κύριε Μητσοτάκη, πριν τις εκλογές δηλώνατε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή, μια «εθνικά επιζήμια» συμφωνία. Εδώ στο Κοινοβούλιο, κατά την κύρωση της συμφωνίας (24.1.19) είπατε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα». Επειδή αναφερθήκατε πριν σε κωλοτούμπες ανάποδες κλπ τώρα οι Υπουργοί σας μόνο συγχαρητήρια δεν έχουν δώσει ακόμη στον κ. Κοτζιά.

Και σπεύδουν να δηλώσουν ότι «η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό ,για να ενισχύσει την σταθερότητα στην περιοχή» και δεσμεύονται για την εφαρμογή της με απόλυτη προσήλωση. Ο ίδιος, εσείς επιλέξατε για Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησής σας, πρώην βουλευτή που ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η αποθέωση της πολιτικής υποκρισίας.

Όλο και πιο πολύ μοιάζετε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς επιμένουμε σταθερά στην θέση μας. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή συμφωνία, εθνικά επιζήμια, ανοίγει τον δρόμο για νέους αλυτρωτισμούς. Ξεκαθαρίστε και σεις κυρίες και κύριοι Βουλευτές της ΝΔ, ποια είναι η δικιά σας θέση.

Προσέξτε κ. Μητσοτάκη να μη κάνετε τα ίδια και στις σχέσεις με την Τουρκία. Μου έκανε πάρα πολύ κακή εντύπωση να μην βρείτε δυο λόγια να πείτε για την προκλητικότητα ιδιαίτερα σήμερα που κλείνουν σαρανταπέντε χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

-Ο «Αττίλας», αποτελεί διαρκή, βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είναι προϋπόθεση κάθε δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

-Η πλήρης εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει τις παράνομες διεκδικήσεις της, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τον αγώνα για την ανατροπή των δεδομένων της εισβολής και κατοχής του 1974. Δεν ξεχνάμε και δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου.

Με ενότητα και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας και τις διεθνείς συμμαχίες μας, αντιμετωπίζουμε την Τουρκική προκλητικότητα".

Ακόμη επεσήμανε: "Τρίτο: Το Κράτος . Έχετε προϊστορία. «Η επανίδρυση του Κράτους» σας ακολουθεί και σας στοιχειώνει. Κύριε Μητσοτάκη. Πριν τις εκλογές και για πολλούς μήνες κάνατε σημαία σας την αποκομματικοποίηση του Κράτους. Τώρα όμως πράττετε το ακριβώς αντίθετο.

Ο Ν. 4369/16 προέβλεπε δημόσιες προκηρύξεις και αξιοκρατικά κριτήρια για την επιλογή των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον υπονόμευσε προωθώντας φωτογραφικά κριτήρια στις προκηρύξεις. Όλοι αντιδράσαμε. Ειδικά όμως εσείς βάλατε τον αρμόδιο Τομεάρχη σας και έκανε μηνυτήρια αναφορά για την παραβίαση του. Τώρα όμως μετεκλογικά και αντί να διορθώσετε τις παλαιοκομματικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελειώνετε τον Νόμο, επιστρέφετε στο καταδικασμένο παρελθόν της παράταξής σας και διορίζετε με κομματικά κριτήρια όλους τους Γενικούς Γραμματείς.

Μας αποδείξατε κύριε Μητσοτάκη ότι είστε δέσμιος των πελατειακών αντιλήψεων της παράταξής σας, αυτής που δεν δίσταζε να υπονομεύσει το ΑΣΕΠ με τις γνωστές «γαλάζιες» συνεντεύξεις και έκανε όργιο διορισμών στο δημόσιο. Είστε άριστος στα παλιά κόλπα. Μιμείστε ακόμα και τον κ. Τσίπρα στις άθλιες πρακτικές της εξαγοράς στελεχών και τις συναλλαγές με αντίτιμο καρέκλες εξουσίας.

Όσο δε για την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι προσβολή στη μνήμη των νεκρών στο Μάτι. Άκουσα ότι θα επισκεφθείτε την περιοχή, να τον πάρετε μαζί σας , ίσως και την κ. Δούρου που της έτυχε η στραβή στην βάρδια.

Εμείς επιμένουμε ότι είναι σημαντικό βήμα αποκομματικοποίησης του κράτους η προκήρυξη για τους Γενικούς Γραμματείς, με διαφάνεια, αξιοκρατία και θητεία ώστε επί τέλους να υπάρχει συνέχεια στο κράτος όπως στα προηγμένα κράτη της Ευρώπης. Για να θολώσετε τα νερά και τις κομματικές σας επιλογές δημιουργείται ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης, ενισχύοντας τη γραφειοκρατία".

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ακόμη: "Δεν είναι μόνο η άτακτη εγκατάλειψη των προεκλογικών δεσμεύσεων της, από την σημερινή Κυβέρνηση. Έχουμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα επιλογές με βαθιά συντηρητικό πρόσημο. Πολύ γρήγορα το προεκλογικά δήθεν «εθνικό γαλάζιο» έγινε βαθύ κομματικό μπλε της ΝΔ. Να αναφέρω ενδεικτικά:

- Τις δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών για τις προθέσεις της Κυβέρνησης να μετατρέψουν το ασφαλιστικό σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό για κύρια και επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους.

Σχεδιασμός που οδηγεί σε περαιτέρω αποδυνάμωση το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, μετά την υποβάθμιση που επέφερε ο απαράδεκτος Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο λεγόμενος Νόμος Κατρούγκαλου. Δεν είπατε απολύτως τίποτα για τις συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

- Τις λογικές αστυνομικού κράτους με την μεταφορά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, της πολιτικής για τον σωφρονισμό και την επανένταξη των κρατούμενων στο Κοινωνικό Σύνολο, με το πρόσχημα της ασφάλειας.

Η έκτιση των ποινών, η προστασία των ανηλίκων που χρειάζονται επιμέλεια, δεν μπορεί και δεν πρέπει σε ένα πολιτισμένο, σύγχρονο κράτος να είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Οι διαλυτικές καταστάσεις που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές, πρέπει να αντιμετωπιστούν, όχι όμως με τέτοιες ιδεοληψίες, αλλά με προσλήψεις προσωπικού, εκπαίδευσή του και σύγχρονες τεχνολογίες ασφάλειας.

- Την απαράδεκτη πράξη της μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο Υπουργείο Εργασίας και την εμπλοκή της με γενικότερα θέματα της οικογένειας.

Η κατάκτηση της πραγματικής Ισότητας των φύλων απαιτεί τολμηρές πολιτικές που αφορούν το σύνολο των πολιτικών του κράτους και φυσικά και του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές προοδευτικές αντιλήψεις στην κοινωνία.

Δεν είναι θέμα μόνο εργασίας η οικογένεια όπως με βαθιά συντηρητική σκέψη το αντιμετωπίζετε.

Είναι αφοπλιστική η απάντηση του κ. Μητσοτάκη -και μάλιστα σε διεθνές μέσο- όταν ρωτήθηκε γιατί στην Κυβέρνηση υπάρχουν μόνο 5 γυναίκες : «Δυστυχώς δεν υπήρχαν άλλες πρόθυμες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν».

- Ακόμη και η επιχείρηση υποβάθμισης του ΣΔΟΕ που εξελίσσεται, είναι «πιστό αντίγραφο» των πρακτικών της Καραμανλικής περιόδου, που οδήγησαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, στην κρίση και στα Μνημόνια.

Και βέβαια συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα χύνει «κροκοδείλια δάκρυα», αλλά ως Κυβέρνηση ευθύνεται για την παραγραφή άνω των 6.000 υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής".

Πρόσθεσε επίσης: "Θα ασκήσουμε μαχητική, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση. Με πίστη στην Εθνική Συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο και τον λαό. Για τα Εθνικά Θέματα, την απαραίτητη αλλαγή των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα υπερπλεονάσματα και το Υπερταμείο, για την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Είμαστε το προοδευτικό αντίβαρο στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους.

Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι στη Βουλή η φωνή του λαού, των ανθρώπων της παραγωγής, της εργασίας, της επιστήμης, των πιο αδύναμων, των γυναικών, των νέων ανθρώπων. Προβάλλοντας πάντα την δική μας τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση για αυτό που πρέπει να γίνει, για αυτό που εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και του τόπου.

Είναι στοίχημα για όλο το πολιτικό μας σύστημα η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση. Αρκετά πια με την συνεχή μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Ελλήνων, με τις πολιτικές που οδήγησαν 4 Ελληνικές περιφέρειες να βρίσκονται ανάμεσα στις 20 φτωχότερες της Ευρώπης. Δεν άκουσα να λέτε τίποτα για την Ελληνική περιφέρεια αλλά ή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη

Αρκετά πια με το brain drain, που υπονομεύει το μέλλον της χώρας μας.

Για να το πετύχουμε, για να σταματήσει η πορεία απόκλισης της χώρας, για να μπούμε σε τροχιά σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη, χρειάζεται να πετύχουμε ιδιαίτερα ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα".

"Κύριε Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση Τσίπρα έφυγε αφήνοντας πίσω της μια βαριά κληρονομιά. Είναι ώρα να αφήσουμε τις εκθέσεις ιδεών και να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Καθαρές κουβέντες κ. Μητσοτάκη.

1. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Πιστεύουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, όρων δόμησης, χρήσης γης.

Έχουμε ήδη προτείνει ως κίνητρα την μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις στο 20%, τη μείωση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, τη μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13%. Τίποτα συγκεκριμένο για τους αγρότες, την ύπαιθρο, τις περιφέρειες. Δεν έχουν ανάγκη από εμβληματικά έργα;

Όμως προσέλκυση επενδύσεων δεν σημαίνει και ασυδοσία. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ενισχυθούν και οι κανόνες τους να τηρούνται και να ελέγχονται.

Το ΕΣΠΑ πρέπει να αξιοποιηθεί. Αλλά πρώτο μέλημα είναι να βοηθήσουμε τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμπράξουν και να συνεργαστούν, ώστε να αντέξουν τον ανταγωνισμό, να δημιουργηθούν εθνικοί πρωταθλητές. Και φυσικά να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των αγροτικών μας προϊόντων. Tίποτα και για όλα αυτά.

Σήμερα έχουμε υψηλά πρωτογενή και χαμηλό ΠΔΕ.

Εμείς προτείνουμε χαμηλά πρωτογενή , υψηλό ΠΔΕ. Το 1,50% του ΑΕΠ για επενδύσεις και μείωση φόρων.

Έχει ανοίξει μια συζήτηση στην Ευρώπη για την έκδοση ευρωομολόγου. Πρέπει να την παρακολουθήσουμε σοβαρά, γιατί η αξιοποίηση του από τη χώρα μας σε συνδυασμό με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να συντελέσει σε ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

2. Σεβασμός στον κόσμο της εργασίας. Κύριε Μητσοτάκη, δεν είπατε τίποτα σήμερα για τον κόσμο της εργασίας όμως οι δικές σας περσινές δηλώσεις στον ΣΕΒ δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά. Και σήμερα δεν ακούσαμε τίποτα.

Χρειάζονται απαντήσεις.

Θα σεβαστείτε τις συλλογικές συμβάσεις, την επέκταση και την υποχρεωτική εφαρμογή τους, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς αμοιβές;

Θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός και θα καθορίζεται όπως πρέπει από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης;

Ποιο είναι το μέλλον τους Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας; Θεωρώ αδιανόητο να μην εφαρμόζεται απόλυτα η εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία από τις επιχειρήσεις. Τίποτα και για όλα αυτά

Για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μην περιμένετε μοιρολατρικά να το λύσει η αγορά.

Εφαρμόστε την πρότασή μας. Για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει για μια επιπλέον νέα θέση εργασίας που δημιουργεί η επιχείρηση, φοροαπαλλάσσεται για 150.

Μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο μια και το κόστος θα καλυφθεί από το ΦΠΑ της αυξημένης κατανάλωσης.

3. Είναι άμεσο ζήτημα η εξυγίανση της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ την απαξίωσε, σκανδαλωδώς, την οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, με συστημικό κίνδυνο για όλη την οικονομία.

Φέρτε λοιπόν ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωσή της, και μην την απαξιώνετε περισσότερο με τις δηλώσεις των Υπουργών σας ότι δεν έχει η επιχείρηση λεφτά ούτε για κολώνες. Είναι καταστροφικές. Εκτός αν έχετε αποφασίσει να την ξεπουλήσετε για ένα κομμάτι ψωμί.

Διασφαλίστε τον δημόσιο έλεγχο, γιατί η πρόσβαση στον ηλεκτρισμό είναι δημόσιο αγαθό. Διασφαλίστε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και φυσικά είναι απαράδεκτη κάθε σκέψη να μεταφερθεί το βάρος στους πολίτες, μέσω της αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος.

4. Αντιμετώπιση της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Το θέμα του «ασύλου» είναι σοβαρό, δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα για την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε κατάρρευση.

Η ανομία βέβαια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γιατί υπονομεύει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, περιορίζει την πρόσβαση σε ποιοτική γνώση των λιγότερο προνομιούχων φοιτητών.

Υπάρχει απλή λύση. Να φέρετε στην Βουλή και να ψηφίσουμε το άρθρο 3 του Ν. 4009/2011, διάταξη που είχε τότε ψηφιστεί από την Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία . Διάταξη που προστατεύει πλήρως κατά το Σύνταγμά μας, την ελεύθερη διδασκαλία, την έρευνα, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Με τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις για την διασφάλιση αυτή τη φορά της εφαρμογής του και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας.

5. Νέος εκλογικός Νόμος.

Εμείς έχουμε καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις μας για ένα δίκαιο και αναλογικό εκλογικό σύστημα, που εξασφαλίζει βιώσιμες κυβερνήσεις.

Για την πολιτική σταθερότητα δεν αρκεί η κατάργηση της απλής αναλογικής.

Η πραγματική πολιτική σταθερότητα απαιτεί κυβερνήσεις ευρύτερης λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Όχι αδύναμες Κυβερνήσεις που στηρίζονται στο bonus των 50 εδρών.

Κύριε Μητσοτάκη τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Είναι ώρα υπεύθυνα και ξεκάθαρα τώρα στην αρχή της θητείας σας να καταθέσετε τις δικές σας θέσεις.

Περιθώρια για παιχνίδια με τους θεσμούς δεν υπάρχουν γι’ αυτό δεν υπάρχει και λευκή επιταγή.

6. Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία μέρα πριν την διάλυση της Βουλής, προχώρησε στην ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και πολλά ερωτηματικά.

Χρειάζεται αλλαγές που να μην επιτρέπουν αποφυλακίσεις αμετανόητων τρομοκρατών και ευνοϊκή μεταχείριση καταδικασμένων εγκληματιών για πολύ σοβαρές υποθέσεις.

Επειδή όμως η ποινική νομοθεσία αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου, οι διορθωτικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν με μελετημένο και πολιτικά νηφάλιο τρόπο. Όχι αποσπασματικά, με λογικές ικανοποίησης κομματικών ακροατηρίων.

7. Ένταξη και κοινωνική προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) απέστειλε στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα την ολοκληρωμένη πρόταση της για ένα Εθνικό Πρόγραμμα εφαρμογής της Σύμβασης για τα δικαιώματα τους, την οποία έχει επικυρώσει η Βουλή από το 2012. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει τις βασικές κατευθύνσεις αυτού του προγράμματος και να συνεργαστεί με την ΕΣΑμεΑ για την εφαρμογή του.

8. Διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση για την συγκρότηση μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής και να ξεκινήσουν με ευθύνη της Κυβέρνησης όλες οι διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την διεκδίκηση των Ελληνικών αξιώσεων, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Βουλής.

9. Επίσης 3 μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις ζητούν απαντήσεις και δεσμεύσεις.

- Η εφαρμογή νέου πλαισίου για την Ψηφιακή Εποχή στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά και η θετική ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτήν.

- Η λήψη μέτρων για την αντιστροφή της φθίνουσας δημογραφικής πορείας και τη μείωση της φυγής των νέων στο εξωτερικό.

- Η προώθηση δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η αξιοποίηση των γεωπολιτικών ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή για την οικονομία, την χώρα, τον Ελληνισμό.

Και τέλος θέλω να επαναλάβω τη σταθερή απόφασή μας για την πλήρη έρευνα και αποκάλυψη των αιτιών που οδήγησαν την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία στην κρίση και στο χείλος της καταστροφής, καθώς και τον απολογισμό των χειρισμών για τα 3 Μνημόνια και τις επιπτώσεις τους στη χώρα και τους πολίτες.

Όχι για να λύσουμε παλιούς λογαριασμούς και να πάρει κανείς ρεβάνς, αλλά για να μάθει επί τέλους ο Ελληνικός λαός την αλήθεια και να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων και στο μέλλον" υπογράμμισε και επεσήμανε:

"Η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής θα επανακαταθέσει το φθινόπωρο την πρότασή μας για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις εξελίξεις στην Οικονομία από το 2001 ως σήμερα. Πρόταση που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ,για αμοιβαίο όφελος, αρνήθηκαν την περασμένη περίοδο. Γιατί μην ξεχνάμε, η ΝΔ πήρε από τον κ. Τσίπρα την πολιτική ασυλία για την ευθύνη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ο κ. Τσίπρας ως αντάλλαγμα την «Καραμανλική συνιστώσα» στην Κυβέρνηση του και κρίσιμους και χρήσιμους θύλακες στήριξης και ελέγχου στο βαθύ κράτος. Σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα κ. Τσίπρα γιατί μετά από τόσα χρόνια αποφασίσατε να ψελλίσετε κάτι για τις ευθύνες της Ν.Δ" και σημείωσε:

"Είμαστε ο μοναδικός προοδευτικός πόλος απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης. Ιδεολογικοπολιτικός μας αντίπαλος η Νέα Δημοκρατία. Σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζεται. Το κριτήριο των επιλογών μας έχει τρεις αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες : Πρώτα η Ελλάδα , η Δημοκρατία, το Δικαίωμα του Πολίτη. Κάθε πολιτική που προωθεί εθνικούς στόχους, κάθε πολιτική που ενώνει τους Έλληνες, κάθε πολιτική που δυναμώνει την Ελλάδα στην Ευρώπη και την περιοχή θα μας βρει συμμάχους και συμπαραστάτες. Κάθε επιλογή που αποδυναμώνει τη Δημοκρατία με αυθαιρεσίες της εξουσίας, με χειραγώγηση των θεσμών , θα μας βρει στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Κάθε απόφαση που φαλκιδεύει δικαιώματα, περιστέλλει ελευθερίες , μεγαλώνει ανισότητες, υψώνει τείχη απέναντι στον πολίτη, θα μας βρίσκει σταθερά απέναντι.

Για μας, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες είναι προτεραιότητα. Η κοινωνική μας σημαία είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και η προστασία των αδυνάτων. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ και δίνει το δικό της στίγμα στην πολιτική και στις εξελίξεις , το στίγμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας . Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τις Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης".

 
Top