Η πρώτη φυσική υπερχείλιση του φράγματος Αποσελέμη, από το 2013 που παραδόθηκε το έργο, ξεκίνησε λίγο πριν 10 το βράδυ, μετά την πλήρωση του ταμιευτήρα, από τις πρωτοφανείς ποσότητες νερού εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

Το νερό στον ταμιευτήρα, έφτασε τα 25,3 εκ. κυβικά, ποσότητα που όπως δήλωσε ο διευθυντής Διαχείρισης Υδάτων του Φράγματος Αποσελέμη, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγ. Νικολάου, για τρία χρόνια.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαμαγκάκης, οι ποσότητες νερού στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι τεράστιες, ενώ η σήραγγα είναι κλειστή εδώ και μια εβδομάδα, προκειμένου η υπερχείλιση να γίνει πιο ομαλά.

«Τις επόμενες ημέρες υπολογίζεται ότι ημερησίως από το φράγμα θα φτάνει σε συνεχή παροχή, νερό 30 χιλιάδων κυβικών, όχι μόνο για ύδρευση αλλά και άρδευση» τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης που σημείωσε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς τους, στο φράγμα ανά ώρα υπολογίζεται ότι πέφτουν 60-70 χιλιάδες κυβικά νερού.

Ο διευθυντής Διαχείρισης Υδάτων του φράγματος Αποσελέμη, όπως είπε, χρειάζεται οι κάτοικοι της περιοχής να δείξουν προσοχή, καθώς το ρέμα που ήταν ανενεργό λειτούργησε και πάλι, ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεχτικοί και σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις «Ιρλανδικές γέφυρες» που έχουν κλείσει, αλλά και τη σήμανση στην οποία προχώρησαν, σε συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου και την Πολιτική Προστασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Top