Οι «απαράδεκτες απαιτήσεις» της βορειοκορεατικής πλευράς ήταν η αιτία για την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και αυτές έληξαν πρόωρα και άδοξα. Αυτό τουλάχιστον είπε ο ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Αν και η δεύτερη μέσα σε οχτώ μήνες συνάντηση είχε αρχίσει με υψηλές προσδοκίες, χάρη και στις επισημάνσεις των δύο ηγετών περί ετοιμότητας της Πιονγιανγκ να προβεί σε αποπυρηνικοποίηση, πολύ γρήγορα κατέστη φανερό ότι δεν μπορεί να οδηγήσει κάπου.


Σύμφωνα με τον Τραμπ η Πιονγιανγκ ζήτησε την άμεση άρση των αμερικανικών κυρώσεων, κάτι που όπως είπε οι ΗΠΑ θεωρούν «απαράδεκτο». «Είχε να κάνει αποκλειστικά με τις κυρώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. «Βασικά ήθελε την πλήρη άρση τους και εμείς δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό» εξήγησε, προσθέτοντας: «Κάποιες φορές πρέεπι να αποχωρήσεις. Και αυτή ήταν μία τέτοια στιγμή». Ωστόσο, όπως είπε, ήταν «φιλική αποχώρηση».

Επανέλαβε δε ότι «δεν υπάρχει βιασύνη» για μία συμφωνία, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι να επιτευχθεί μία καλή συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από το 2017, ύστερα από σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters


 
Top