Μικρό χωριό ο Τύρναβος δεν είναι, ούτε τι θα πει φαλλός ξέρουν....βοηθεια μας...
😉😉😉

 Η Γιορτή του Φαλλού 

 Ο Τύρναβος, το μικρό «γαλατικό» της Θεσσαλίας, ξέρει από πέη. Γι' αυτό και έχει το πιο προχωρημένο ελληνικό έθιμο, το Μπουρανί. Πρόκειται για την περίφημη γιορτή του φαλλού, κατά τη διάρκεια της οποίας ντόπιοι και επισκέπτες, σαν ένα νέο αρχέτυπο του θεού Πάνα, γιορτάζουν τον έρωτα, τη γονιμότητα και τον ερχομό της άνοιξης. Οι χοροί και τα τραγούδια συνοδεύονται από το αναντικατάστατο τυρναβίτικο τσίπουρο και ομοιώματα του φαλλού, τα οποία οι άνθρωποι φιλούν και «προσκυνούν».

Το Μπουρανί πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, κλείνοντας τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής. Όμως το έθιμο δεν έχει καμία σχέση με την εγκράτεια της ορθοδοξίας. Αποτελεί την αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού και έτσι τα περιπαικτικά σχόλια γύρω από το φαλλό και το σεξ δίνουν και παίρνουν. Αν και η νεοελληνική εκδοχή του Μπουρανί μετρά ήδη περισσότερα από 100 χρόνια ζωής, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στην ιστορία που ελληνικές κυβερνήσεις και Ορθόδοξη Εκκλησία επιτέθηκαν κατά του εθίμου, θεωρώντας ότι βλάπτει τα χρηστά ήθη της εποχής.

Παρά τις κατά καιρούς απαγορεύσεις —ιδιαίτερα στα χρόνια της Επταετίας— το Μπουρανί παρέμεινε ζωντανό και έτσι σήμερα κάθε Καθαρά Δευτέρα οι κάτοικοι της περιοχής πηγαίνουν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στα βόρεια της πόλης, και μαζί με τα αστεία, τους χορούς και το πιοτό, μαγειρεύουν το Μπουρανί, μία σούπα με σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα και αντεράκο, που έχει συνδεθεί με την ομώνυμη εορτή.

Η αντίθεση μεταξύ του φαλλού και του ταμπού που υπάρχει σήμερα γύρω από την εικόνα του πέους, τόσο στην καθημερινή ζωή, όσο και στην τέχνη, μας έκανε να επισκεφθούμε το θεσσαλικό χωριό και να γιορτάσουμε με τους ντόπιους. Εκεί βρήκαμε τα μέλη του συλλόγου Γαϊτανάκι-Μπουρανί, που μας ξενάγησαν και μας πότισαν τσίπουρο στον τόπο που έχει αποφασίσει ότι, μία μέρα κάθε χρόνο, θα έχει για θεό του το πέος.

Παρουσίαση/Παραγωγή: Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Laurent Laughlin
Μοντάζ: Αλεξάνδρα Βερυκόκκου
Field Producer/Κάμερα: Laurent Laughlin
Κάμερα: Δημήτρης Ζιβόπουλος
Ηχοληψία: Άρης Αθανασόπουλος

 
Top