Ηλικιωμένους φαίνεται πως επιλέγουν ως «βαποράκια» τα μεγάλα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Αυτή τη νέα τάση στην επιλογή των μεταφορέων των ναρκωτικών χαρτογραφούν στελέχη του Λιμενικού Σώματος και εκτιμούν ότι αφορά τη διακίνηση των ναρκωτικών στην εσωτερική αγορά, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και από τα διεθνή κυκλώματα για την εισαγωγή και εξαγωγή των ναρκωτικών ουσιών από τις βασικές πύλες-λιμάνια, την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα.
Η επιλογή ηλικιωμένων μεταφορέων γίνεται τόσο ώστε να μην κινούνται υποψίες σε έναν πρώτο τυπικό έλεγχο των Αρχών όσο και για οικονομικούς λόγους, καθώς φαίνεται πως η ανάμιξη των ατόμων αυτών γίνεται για μικρά χρηματικά ποσά. «Το τελευταίο διάστημα διακρίνουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Ανθρώπους δηλαδή μεγαλύτερης ηλικίας να προσπαθούν να μεταφέρουν ναρκωτικά ή να τα διακινήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να περάσουν χωρίς πολλές υποψίες», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος.
Ηγουμενίτσα
Η τάση αυτή καταγράφηκε και την Παρασκευή, όταν ο τυπικός έλεγχος σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βουλγάρων κατέληξε σε κατάσχεση σχεδόν 10 κιλών ηρωίνης! Οι δύο Βούλγαροι, ηλικίας 65 ετών ο άνδρας και 72 η γυναίκα, σταμάτησαν για τυπικό έλεγχο μετά την άφιξή τους από την Ιταλία. Ο εντοπισμός των ναρκωτικών, τα οποία είχαν τοποθετήσει σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο κάτω μέρος του δαπέδου, δεξιά και αριστερά από τα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού, έγινε από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Οι δύο μεταφορείς είχαν πρόθεση να φέρουν στη χώρα 9 κιλά και 180 γραμμάρια ηρωίνη, ενώ στη συνέχεια στελέχη της ομάδας Κ9 Περιφερειακής Δίωξης Ναρκωτικών μετέφεραν το όχημα στο Λμεναρχείο, όπου «ξήλωσαν» το δάπεδο και βρήκαν τα ναρκωτικά. Επίσης από το αυτοκίνητο των ηλικιωμένων κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, ένα gps 1.500 ευρώ, 35 δολάρια ΗΠΑ και 36 λέβα Βουλγαρίας.
Οπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, «σχεδιάζεται η σύσταση νέων Περιφερειακών Ομάδων Δίωξης Ναρκωτικών ανά την επικράτεια ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία παραλαβής οκτώ αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών καθώς και οχημάτων μεταφοράς τους». Μάλιστα οι περιοχές της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας θα ενισχυθούν από ένα επιπλέον σκύλο, ακριβώς λόγο της μεγάλης επιχειρησιακής δράσης που έχει αναπτύξει το Σώμα εκεί.
Ωστόσο, η επιτυχία του Λιμενικού Σώματος στην Ηγουμενίτσα δεν είναι η μοναδική που αναδεικνύει αυτή την τάση. Λιμενικό και Αστυνομία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συλλήψεις:
● Την προηγούμενη εβδομάδα, στις 21 Φεβρουαρίου, άνδρες της Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας Τρίπολης συνέλαβαν έναν 63χρονο μετά από πληροφορίες και κατέσχεσαν ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 608,6 γραμμαρίων.
● Την ίδια μέρα, στη Φλώρινα, άνδρες της Αστυνομίας συνέλαβαν έναν 59χρονο Αλβανό, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 62 κιλών και 265 γραμμάριων. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν στην Κοζάνη και δύο Ελληνες, οι οποίοι προσπάθησαν να παραλάβουν τους σάκους των ναρκωτικών.
● Τέλη Ιανουαρίου, σε χωριό του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία, συνελήφθη ένας 76χρονος από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Πάλι μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, οι άνδρες της Ασφάλειας εντόπισαν στο σπίτι του ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 480,6 γραμμαρίων.
● Στις 16 Ιανουαρίου, άνδρες του Λιμενικού συνέλαβαν στα Χανιά έναν 61χρονο. Συγκεκριμένα σε έλεγχο που διενεργήθηκε, στο χώρο ασυνόδευτων δεμάτων πλοίου της γραμμής, στον επιβατικό λιμένα Σούδας, εντοπίστηκε ένα δέμα που περιείχε δύο πλαστικά φιαλίδια χωρητικότητας 200 ml και δύο πλαστικά φιαλίδια χωρητικότητας 100 ml, τα οποία περιείχαν μεθαδόνη. Ο 61χρονος τη στιγμή που πήγε να παραλάβει το δέμα, πιάστηκε στη δαγκάνα των Αρχών.
● Στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Ηγουμενίτσα, οι λιμενικοί συνέλαβαν 61χρονο οδηγό φορτηγού, ο οποίος προσπάθησε να βγάλει από τη χώρα περίπου 5 κιλά ηρωίνης. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο από στελέχη της κινητής μονάδας ανίχνευσης X-RAY με τη συνδρομή της ομάδας Κ9/Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών, καθώς και του Γραφείου Ασφάλειας, εντοπίστηκε στο μοτέρ του ψυγείου του, επιμελώς κρυμμένη, μία τσάντα η οποία περιείχε οκτώ πακέτα περιτυλιγμένα με ταινία με ποσότητα πιθανόν ηρωίνης συνολικού μικτού βάρους τεσσάρων κιλών και τριακοσίων σαράντα γραμμαρίων.
 
Top