Δίχτυ προστασίας για τις σταθερά υψηλόβαθμες σχολές αποδεικνύεται το δημοφιλές τους προφίλ.

Παρά το φετινό Βατερλώ στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, οι πολυτεχνικές σχολές που παραμένουν μια σταθερά αγαπημένη επιλογή δεν θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς και φέτος τις διεκδικούν -οι λιγοστοί σε σχέση με πέρσι- υποψήφιοι.

Αντίθετα, οι σχολές όπως τα Οικονομικά και η Πληροφορική επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της αποτυχίας των φετινών υποψηφίων, με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο θα καταγραφεί και η μεγαλύτερη πτώση. Αντίθετα, οι καλές επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα εκτοξεύουν Νομικές, Ιατρικές, τμήματα ΤΕΙ πολυτεχνικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, ενώ ο υψηλός ανταγωνισμός ανεβάζει τις βάσεις εισαγωγής και στα Παιδαγωγικά.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης παραθέτει στον Ελεύθερο Τύπο τον πίνακα των εκτιμήσεων για όλες τις σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για τις βάσεις του 2017. «Οι υποψήφιοι φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του συστήματος εισαγωγής, ήταν πιο διαβασμένοι σχετικά με τις παγίδες που έκρυβε το σύστημα.

Ετσι αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν ότι θα εξεταστούν σε πέντε μαθήματα, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές δύο πεδίων. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν δήλωσαν σχολές από ένα ή δύο πεδία και με ποια σειρά. Ετσι έχουμε ακόμη έναν άγνωστο στην εκτίμηση των βάσεων», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο.

Εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων, ένας σημαντικός παράγοντας για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι και οι επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Η επιστημονική ομάδα των συμβούλων σταδιοδρομίας της EMPLOY παραθέτει στον Ελεύθερο Τύπο τα πορίσματα των επιλογών των υποψηφίων των τελευταίων τριών χρόνων.

Σχολές παραδοσιακές και με πλατιά βάση επιλέγουν οι υποψήφιοι με το βλέμμα στο… μεταπτυχιακό. Συγκεκριμένα, στις πρώτες θέσεις των υποψηφίων βρίσκονται οι ιατρικές σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι νομικές σχολές, τις οποίες επιλέγουν ως πρώτη επιλογή κοντά στους 2.000 υποψηφίους κάθε χρόνο. Παράλληλα, ακολουθούν το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ οι Σχολές Ανθυποπυραγών, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού συγκεντρώνουν παραδοσιακά πολλές προτιμήσεις.

Αρκετές πρώτες προτιμήσεις συγκέντρωσαν επίσης η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα, ενώ από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και στο σύνολο των προτιμήσεων ανά ομάδα σχολών, πολλές προτιμήσεις καταγράφονται στα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας, Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας.

Για το 2017 σημαντική αύξηση στις προτιμήσεις αναμένουμε (σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα των μαθητών που συμβουλεύθηκαν τους συμβούλους σταδιοδρομίας της EMPLOY) στα Τμήματα Χημείας, καθώς και στα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων, τα οποία από τη φετινή χρονιά μπορoύσαν να τα δηλώσουν οι μαθητές και του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου.

«Οι μαθητές πλέον επιλέγουν σχολές με πλατιά βάση και πολλές διεξόδους με το σκεπτικό να εκμεταλλευτούν κάποιες από αυτές τις διεξόδους μετά τη λήψη του πτυχίου τους στις μεταπτυχιακές σπουδές τους, με το βλέμμα πολλές φορές στο εξωτερικό», σημειώνει στον Ελεύθερος Τύπος ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της EMPLOY κ. Κωνσταντίνος Κότιος.

 
Top