Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει το επιχειρηματικό σχήμα της Inditex, μητρικής εταιρίας της Zara, το οποίο θα μπορούσε να έχει συνδράμει την εταιρία πώλησης ενδυμάτων να έχει αποφύγει την καταβολή €585 εκατομμύριων σε φόρους, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου από την ομάδα των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο όμιλος Inditex περιλαμβάνει γνωστές μάρκες όπως Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear και Bershka. Ο επιχειρηματικός αυτός όμιλος, με ιδιοκτήτη τον Αμαντσιο Ορτέγκα, δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes, χρησιμοποίησε επιθετικές τεχνικές για να αποφύγει την καταβολή εταιρικών φόρων σε χώρες με υψηλή φορολογία όπως στην Ισπανία και τη Γαλλία, προς όφελος χωρών με μικρότερη όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Ελβετία.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ 2011-2014, η πληττόμενη από την κρίση Ισπανία πιθανολογείται ότι έχασε από διαφυγόντες φόρους της Zara €218 εκατομμύρια, η Γαλλία περίπου €76 εκατομμύρια, η Ιταλία €57 εκατομμύρια, η Γερμανία €25 εκατομμύρια, η Βρετανία £22 εκατομμύρια, η Ελλάδα €20 εκατομμύρια, το Βέλγιο €18 εκατομμύρια, και η Αυστρία €6 εκατομμύρια.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση σημειώνει ότι η φορολογική πρακτική της Zara και άλλων εταιριών είναι νόμιμη, ανέδειξε «σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν ο όμιλος πίσω από τη Zara καταβάλλει φόρους εκεί όπου ασκείται η πραγματική τους οικονομική δραστηριότητα», είπε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και εκπρόσωπός τους για οικονομικά θέματα Σβεν Γκίγκολντ.

Η Κομισιόν έλαβε υπόψη της την έκθεση και θα εξετάσει τα πορίσματά της, είπε η Βανέσσα Μοκ, εκπρόσωπος τύπου για τις οικονομικές υπηρεσίες, φορολογία και τελωνειακή πολιτική της Επιτροπής. Η Κομισιόν ανακάλυψε στο παρελθόν ότι τα Starbucks, η Apple και η Fiat έλαβαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις υπό τη μορφή φοροελαφρύνσεων. Τα McDonald’s και η Amazon βρίσκονται αυτήν την στιγμή υπό διερεύνηση.

Στελέχη της Επιτροπής επεσήμαναν ότι οι πρακτικές που έχουν καταγραφεί στη μελέτη προέρχονται από φορολογικές τεχνικές βελτιστοποίησης, με δεδομένο ότι ο όγκος των φόρων που δεν καταβλήθηκαν θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος αν η Inditex επωφελείτο από μια συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μετρά της με μια από τις χώρες χαμηλής φορολογίας.

Η Κομισιόν καλωσόρισε την έκθεση των Πρασίνων, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει πολύ να διατηρήσει την πίεση σε πολλές πρωτοβουλίες που έχει πάρει από το Νοέμβριο του 2014 μετά το σκάνδαλο των Luxleaks (συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές για την αποφυγή καταβολής φόρων).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων παρότρυναν τα κράτη μέλη να αποδεχτούν την πρόταση για μια Κοινή Ενοποιημένη Φορολογική Βάση για Επιχειρήσεις, ως ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό επιθετικών επιχειρηματικών σχημάτων σχεδιασμένων για την αποφυγή καταβολής φόρων.

Άρνηση

Η Inditex αρνήθηκε ότι κάνει κάτι κακό. Ο όμιλος εξέδωσε μια ανακοίνωση αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Zara πλήρωσε πάνω από €4.4 δις σε εταιρικούς φόρους μεταξύ 2011-2015 (μεταξύ 22% και 24% κατά μέσο όρο). «Η Inditex ακολουθεί τη βέλτιστη δυνατή φορολογική υπευθυνότητα σε οποιαδήποτε αγορά δραστηριοποιείται» σύμφωνα με την ανακοίνωση ή οποία προσέθεσε ότι οι εκθέσεις της είναι «διαφανείς» και διαθέσιμες σε ετήσια βάση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φορολογικές πρακτικές της Inditex βρέθηκαν στο επίκεντρο διαμάχης. Μετά από εκτενή αφιερώματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο όμιλος εξαναγκάστηκε να μεταφέρει όλες τις δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου από την Ιρλανδία στην Ισπανία το 2012. Σαν αποτέλεσμα, η Inditex πλήρωσε 30% εταιρικών φόρων αντί για 12.% που ισχύει στην Ιρλανδία.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη των Πρασίνων προσέθεσε νέα στοιχεία, η φορολογική πρακτική της Zara είναι γνωστή από όταν το Bloomberg αποκάλυψε πρώτο την ιδιόρρυθμη δομή του ομίλου το 2014. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Zara εξοικονόμησε €325 εκατομμύρια από το 2009 και €325 μόνο το 2013.
Euractiv
 
Top