Την παροχή 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους πριν την αλλαγή του έτους, αλλά και το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Σε έκτακτο μήνυμά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το κράτος θα διαθέσει 617 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 850 ευρώ ανά μήνα. Δεν εξήγησε εάν αναφέρεται σε καθαρές ή μεικτές αποδοχές.

Η ενίσχυση θα δοθεί κλιμακωτά από κάτω προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει περισσότερα χρήματα από τον συνταξιούχο των 700 ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα διαμορφωθεί η κλιμακωτή αναλογία αποδοχών - βοηθήματος, κι έτσι δεν είναι δυνατό για την ώρα να υπολογιστεί πόσα χρήματα θα λάβει κάθε δικαιούχος. Οι πόροι θα προέλθουν από την υπεραπόδοση των εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό.Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στα νησιά που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από την προσφυγική κρίση θα ανασταλεί η εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ με την ηπειρωτική χώρα.

Ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποια νησιά θα αφορά το «πάγωμα» των αυξήσεων του ΦΠΑ, όμως ανέφερε ότι πρόκειται για τις κοινότητες του «ανατολικού και του βόεριου Αιγαίου» που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της κρίσης.

Όπως είπε, το «πάγωμα» των συντελεστών θα ισχύσει έως το τέλος της προσφυγικής κρίσης, χωρίς να δώσει σαφή κριτήρια για το πότε θα γίνει αυτό.

skai.gr
 
Top