Η επόμενη προπόνησή σου δεν είναι στο διάδρομο. Ούτε στην άσφαλτο. Βγες και τρέξε στο βουνό, κάνε trail running. Θα τεστάρεις δύναμη, αντοχή, συγκέντρωση. Κι αν αυτά δεν σου αρκούν έχεις και άλλους 6 σημαντικούς λόγους να δοκιμάσεις το τρέξιμο στο βουνό.
1 Μεγάλα αδιάκοπα τρεξίματα
Στο βουνό δεν έχει φανάρια, δεν υπάρχουν διασταυρώσεις και όλη η διαδρομή δημιουργεί μια συνεχή αερόβια προπόνηση. Χωρίς τους οδικούς περισπασμούς μπορείς εύκολα να μπες σε έναν ρυθμό, δίνοντας προσοχή στο σώμα σου, την αναπνοή και την απόδοση. Επιπλέον βελτιώνεις την τεχνική σου, το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο σου προσφέρει πιο μικρό και γρήγορο βηματισμό έτσι ώστε το πάτημα να γίνεται από το μπροστινό μέρος της πατούσας αντί για τη φτέρνα. Αυτή η προσγείωση απαιτεί λιγότερη ενέργεια ενώ προσφέρει γρηγορότερη επιτάχυνση.
2 Πιο μαλακές επιφάνειες
Η προπόνησή σου σε πιο ήπιες επιφάνειες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών και να επιτρέψει την ταχύτερη ανάκαμψη για την επόμενη προπόνηση σου. Και επειδή τρέχεις σε πιο μαλακές επιφάνειες, τα πόδια σου δεν έχουν τις ίδιες καταπονήσεις όπως από τις long run προπονήσεις στον δρόμο.
3 Φυσικό fartlek
Οι ίδιες προπονητικές αρχές (αεροβική ικανότητα, αναερόβιο κατώφλι, ταχύτητα, δύναμη) εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την επιφάνεια που τρέχεις, αλλά η διαφορετικότητα του μονοπατιού παίζει ρόλο στην προπόνησή σου.Τα τρεξίματα στο βουνό κάποια στιγμή μετατρέπονται σε fartlek όπως και να έχει, με μικρότερα τεχνικά τμήματα που σου επιτρέπουν να τρέχεις γρηγορότερα και περισσότερα τεχνικά τμήματα που σε αναγκάζουν να τρέχει σε πιο αργό ρυθμό. Ένα ορεινό μονοπάτι δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις στον καρδιακό ρυθμό από ότι μια επίπεδη επιφάνεια προσφέροντας σου ένα φυσικό fartlek. 
4 Ευκινησία και συγκέντρωση
Το να τρέχεις στο βουνό αυτό απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση, ειδικά σε κακοτράχαλα μονοπάτια και με ανώμαλο έδαφος. Δίνοντας προσοχή στον τρόπο με τον οποίο κινείται το σώμα σου αυτό σε κάνει πιο δυνατό και ευκίνητο δρομέα.
5 Ενισχύονται οι σταθεροποιητικοί μύες
Υπάρχει περισσότερη πλευρική κίνηση κατά το ορεινό τρέξιμο, με το σώμα να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τους σταθεροποιητικούς μυς και τους τένοντες στους αστραγάλους και στις κνήμες για να ισορροπήσει. Όταν προστίθεται στο συνολικό πρόγραμμά σου, αυτό σου παρέχει λειτουργική δύναμη, κάτι που έχεις ανάγκη.
6 Καλή ψυχολογία
Το τρέξιμο στο βουνό σου προσφέρει ηρεμία κάτι που δεν το κάνεις το τρέξιμο στον δρόμο. Απολαμβάνεις περισσότερο το τρέξιμο σου και έτσι μπορείς να διατηρήσεις μια σταθερή συχνότητα στις προπονήσεις σου. Επίσης το τρέξιμο στο βουνό μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τις αδυναμίες σου, σωματικές και ψυχολογικές, στην προπόνηση. Όταν εντοπίσεις ένα ή περισσότερα αδύνατα σημεία, μπορείς να εστιάσεις στον συγκεκριμένο τομέα προκειμένου να τον βελτιώσεις.
Πηγή:wefit.gr
 
Top