Σε 55 σελίδες, η Υπηρεσία αναφέρεται στην πιθανή δράση χιλιάδων τζιχαντιστών στην Ευρώπη και μιλά για πιθανές επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα, όπως αυτές που πρόσφατα εκδηλώθηκαν στη Γερμανία

Σήμα κινδύνου εκπέμπει στην Ευρώπη έκθεση 55 σελίδων της Europol, η οποία αναφέρεται σε πιθανή δράση χιλιάδων τζιχαντιστών στην Ευρώπη και μιλά για πιθανές επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα, όπως αυτές που πρόσφατα εκδηλώθηκαν στη Γερμανία. Σύμφωνα με την έκθεση της Europol, εκτιμάται ότι περί τους 5.000 μαχητές της ISIS έχουν γεννηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες και πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία. Από αυτούς περίπου το ένα τρίτο (δηλαδή περί τα 1.800 άτομα) έχουν γυρίσει στις χώρες τους και είναι υποψήφιοι δράστες μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Δεν υπάρχουν στοιχεία

Ενδιαφέρον έχει η δήλωση του εκπρόσωπου της Europol στην εφημερίδα «Osnabrucker Zeitung», ότι «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων ή ξένοι μαχητές που επιστρέφουν με διαβατήρια της ΕΕ ταξιδεύουν, κατά κανόνα, εντός της Ένωσης με αυθεντικά ή πλαστά διαβατήρια». Και τονίζει, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τις διαδρομές των προσφυγικών ροών για τις μετακινήσεις τους.

Οι γυναίκες

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις γυναίκες μαχήτριες, η δράση των οποίων χαρακτηρίζεται «αρκετά επιτυχημένη» και συγκαταλέγονται μέσα στους υποψηφίους τρομοκράτες. Ιδιαίτερα σημαντικό και ενδιαφέρον είναι επίσης το σημείο της έκθεσης, σύμφωνα με το οποίο οι τελευταίες επιθέσεις δεν είχαν οργανωθεί από το Ισλαμικό Κράτος αλλά αυτό ανέλαβε την ευθύνη τους.

Τα είπε με θρησκευτικούς ηγέτες

Με τους θρησκευτικούς ηγέτες της Γαλλίας είχε χθες συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το Σαμπς Ελιζέ εκπέμπει μήνυμα ενότητας, μετά τη δολοφονία του ιερέα στην εκκλησία της Ρουέν στη Νορμανδία από τζιχαντιστές και εν μέσω ανησυχίας ότι θα μπορούσε να παραπέμψει σε «θρησκευτικό πόλεμο».

Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν οι θρησκευτικοί ηγέτες χριστιανών, μουσουλμάνων, εβραίων και βουδιστών. Οι θρησκευτικοί ηγέτες ζήτησαν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στους χώρους λατρείας. Ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού καρδινάλιος Αντρέ κάλεσε τους καθολικούς να «ξεπεράσουν το μίσος που μπαίνει στις καρδιές τους» και να «μην παίξουν το παιχνίδι» του ISIS, που «επιθυμεί να στρέψει παιδιά της ίδιας οικογένειας το ένα εναντίον του άλλου».

Ο ιμάμης του Παρισιού Νταλίλ Μπουμπακέρ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη εκ μέρους των Γάλλων μουσουλμάνων για την αιματηρή επίθεση στην εκκλησία, την οποία χαρακτήρισε «βλάσφημη ιεροσυλία». Επισήμανε, ακόμη, ότι οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας θα πρέπει να πιέσουν για καλύτερη εκπαίδευση των μουσουλμάνων κληρικών και έθεσε το ζήτημα της ανάγκης αναθεώρησης των μουσουλμανικών θεσμών.

Την Τρίτη, ο Γάλλος Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση ενότητας, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα είναι μακρύς. «Η δημοκρατία μας είναι ο στόχος και θα είναι και η ασπίδα μας. Ας σταθούμε όλοι μαζί. Θα νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο», διεμήνυσε.

Δεν θα δημοσιεύουν φωτογραφίες

Πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι BFMTV, οι εφημερίδες «Le Monde» και «La Croix» αποφάσισαν να μη δημοσιεύουν στο εξής φωτογραφίες των δραστών επιθέσεων «για να αποφευχθεί τυχόν μεταθανάτια εξύμνησή τους» ή «για να μην εξομοιώνονται τα θύματα με τους τρομοκράτες».

«Μετά την επίθεση στη Νίκαια, δεν θα δημοσιεύουμε πλέον φωτογραφίες των δραστών», προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ηρωοποίησή τους μετά θάνατον, γράφει ο διευθυντής της «Le Monde» Ζερόμ Φενολιό. «Αντιληφθήκαμε μετά την επίθεση στη Νίκαια ότι αισθανόμασταν άβολα με τις φωτογραφίες από το παρελθόν των δραστών», εξήγησε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν πρέπει να κρύβουμε τα γεγονότα ή την πορεία των δολοφόνων αυτών, γι' αυτόν τον λόγο δεν θεωρούμε σκόπιμο να αποσιωπάται το όνομά τους, όμως οι φωτογραφίες τους δεν είναι χρήσιμες στην περιγραφή της πορείας της ζωής τους», συνέχισε.

«Υπήρχε σαν σκέψη»

«Λάβαμε χθες το βράδυ την απόφαση να μη μεταδίδουμε πλέον φωτογραφίες τρομοκρατών από την τηλεόραση, μέχρι νεωτέρας. Εδώ και καιρό υπήρχε μια τέτοια σκέψη στη σύνταξη. Επιταχύνθηκε μετά τη Νίκαια, με την επανάληψη αυτών των τραγωδιών», είπε ο Ερβέ Μπερού, ο διευθυντής σύνταξης του BFMTV. «Η φωτογραφία έχει μια συμβολική σπουδαιότητα, ιδίως σε ένα ειδησεογραφικό κανάλι με πολλά δελτία ειδήσεων και, επομένως, με επαναλαμβανόμενες προβολές της. Η φωτογραφία μπορεί να θέσει στο ίδιο επίπεδο τα θύματα και τους τρομοκράτες», εξήγησε.

Διίστανται οι απόψεις

Το κανάλι θα συνεχίσει πάντως να μεταδίδει τα ονόματα των δραστών. «Το στοιχείο αυτό δόθηκε από τον εισαγγελέα Μολέν. Η μοναδική δυσκολία στο θέμα αυτό είναι να φροντίσουμε ότι δεν θα παραιτηθούμε από την ενημέρωση», κατέληξε.
Ο αρχισυντάκτης της καθολικής εφημερίδας «La Croix» Φρανσουά Ερνενβέν διευκρίνισε ότι στο εξής θα δημοσιεύεται μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό του επιθέτου των δραστών, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Europe 1» ανακοίνωσε, επίσης, ότι δεν θα μεταδίδει πλέον τα ονόματα των τρομοκρατών.

Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται η «Lib?ration». Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή Ζοάν Ιφναζέλ, η αποσιώπηση του ονόματος των τρομοκρατών δεν αποτελεί λύση. «Φανταστείτε ένα κείμενο που αναφέρεται στους αδελφούς Σ.Α. και Μπ.Α., τον Α.Α. και τον Φ.Α.Μ.», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε όμως ότι «η συζήτηση για τη χρήση της φωτογραφίας τους στην εφημερίδα και τον ιστότοπο είναι διαρκής, από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε η εφημερίδα».

Οι ακροδεξιοί και οι λαϊκιστές εκμεταλλεύονται τη συγκυρία

Οι ακροδεξιοί εθνικιστές και λαϊκιστές απανταχού στην Ευρώπη ξέρουν να εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες. Και το κάνουν. Μετά τις επιθέσεις με ισλαμιστικό υπόβαθρο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες στρέφουν τα πυρά τους εναντίον της Καγκελαρίου Μέρκελ και της ανοιχτής γερμανικής προσφυγικής πολιτικής.

Για τον Ολλανδό ακροδεξιό αντι-ισλαμιστή Γκερτ Βίλντερς είναι απολύτως σαφές ότι υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η Άγκελα Μέρκελ. Μάλιστα στο twitter παρουσίασε σε φωτομοντάζ τη Μέρκελ με τα χέρια της βουτηγμένα στο αίμα. «Χάρη σε δειλούς τύπους, όπως είναι Μέρκελ και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, άνοιξαν τα σύνορα και έδωσαν στο Ισλάμ την ευκαιρία να παίξει ελεύθερα. Ευχαριστούμε Άγκελα και Μαρκ που αφήσατε να μπουν τρομοκράτες».

Ο πρώην Πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ χαρακτήρισε την απόφαση ανοίγματος των συνόρων ως τη χειρότερη που έχει πάρει πολιτικός από το 1945. «Φοβάμαι ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καταστροφική θέση και δεν θα μπορέσει να γίνει όπως πριν».

Αλλά και το γαλλικό Λαϊκό Μέτωπο εκμεταλλεύτηκε την επίθεση αυτοκτονίας στο Άνσμπαχ για κριτική. «Η υποδοχή προσφύγων είναι παραφροσύνη, όπως έχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει», έγραψε στο twitter ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό. Η βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η 26χρονη ανιψιά της Προέδρου του κόμματος Μαρίν Λεπέν, πήγε ακόμη μακρύτερα. «Πόσοι τρομοκράτες υπάρχουν ανάμεσα στο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες της Μέρκελ; 10; 100; 1.000; Ανευθυνότητα!».

Στην Ουγγαρία ο ακραιφνής συντηρητικός Πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν είχε υιοθετήσει τη ρητορική των Βίλντερς και Λεπέν πολύ νωρίτερα. Ήδη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αντιτάχθηκε στο σύστημα ποσόστωσης για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Γι' αυτό ακριβώς το θέμα έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα για τις 2 Οκτωβρίου. Η καμπάνια έχει ήδη ξεκινήσει.

Χθες ο Ούγγρος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μετανάστευση «δηλητήριο». Και όλους συλλήβδην τους πρόσφυγες «κίνδυνο για την ασφάλεια». Ο Όρμπαν εισπράττει την επιδοκιμασία τόσο του ακροδεξιού αυστριακού SP?, όσο και του ευρωφοβικού AfD όπως επίσης και του ακροδεξιού ισλαμοφοβικού Pegida.

Ο αρχηγός του FP?, του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, είναι εναντίον της ανοικτής προσφυγικής πολιτικής στην Ευρώπη και δεν το κρύβει στη σελίδα του στο facebook. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μαζική παράνομη μετανάστευση και επικίνδυνη κουλτούρα υπερβολικά φιλικής προσφυγικής πολιτικής.

Αλλά και η Πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτε Σίντλο από το ακραίο συντηρητικό κόμμα PiS κινήθηκε στο ίδιο αντιμεταναστευτικό κλίμα, αφού δήλωσε ότι «τα προβλήματα των γειτόνων μας είναι αποτέλεσμα της προσφυγικής πολιτικής, το αποτέλεσμα της πολυπολιτισμικής πολιτικής και της υποδοχής προσφύγων από την Εγγύς Ανατολή και τη Β. Αφρική».

Πηγή: Dpa/ Ειρήνη Αναστασοπούλου
 
Top