Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων είναι γνωστές από την αρχαιότητα και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί τα χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία...


 διαφόρων παθήσεων.
Το φαρμακείο της φύσης διαθέτει μια σειρά βοτάνων που εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.
Δύο από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα, εκτός από νοστιμιά στο φαγητό μπορούν να προσφέρουν και ανακούφιση από τον πόνο.
Τα αρωματικά βότανα που βάζουμε στα φαγητά και τα ψητά μας βρέθηκε ότι διαθέτουν συστατικά που ονομάζονται διτερπένια (που συναντώνται και σε διάφορα άλλα φυτά όπως για παράδειγμα τα μανιτάρια), που μειώνουν τη φλεγμονή, μπλοκάροντας ένζυμα που την ευνοούν, και ως εκ τούτου μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά αναλγητικά.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα εν λόγω ένζυμα, που προκαλούν τη φλεγμονή, εντοπίζονται σε ανθρώπους που υποφέρουν από καρκίνο και άλλες ασθένειες.
Γερμανοί και Ιταλοί επιστήμονες που έκαναν την έρευνα για λογαριασμό του επιστημονικού περιοδικού British Journal of Pharmacology, συστήνουν να προσθέτουμε στα φαγητά μας τα δύο αυτά πολύ συνηθισμένα αρωματικά, το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
Περιέχουν συγκεκριμένα διτερπένια, καρνοσόλη και καρνοσολικό οξύ, που διαθέτουν αυτές τις αναλγητικές ιδιότητες.
Προηγούμενη μελέτη μάλιστα, έχει συνδέσει το δεντρολίβανο με τη μακροζωία των κατοίκων του Ιταλικού χωριού Accarioli, όπου υπάρχουν πολλοί αιωνόβιοι.

 
Top