Επιζήμιο για τις γυναίκες αποδεικνύεται το Facebook, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο Journal of Adolescent Health.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί τις γυναίκες σε κακές για την υγεία τους διατροφικές επιλογές, ενώ παράλληλα στρεβλώνει την εικόνα που έχουν για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα ανάλυσαν στοιχεία από 128 φοιτήτριες, οι οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την συναισθηματική τους σχέση με το Facebook. Δηλαδή πόσο χρόνο περνούσαν σε αυτό, πόσους φίλους είχαν στη λίστα τους και αν συνέκριναν το σώμα τους με αυτό φίλων τους, «χαζεύοντας» τις φωτογραφίες τους.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που περνούσαν περισσότερο χρόνο στο Facebook ήταν πιθανότερο να κάνουν συγκρίσεις του σώματός τους με των φίλων τους, καθώς και να ακολουθούν επικίνδυνες δίαιτες.

Από την άλλη, εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν συχνά το Facebook είχαν ελάχιστες πιθανότητες να ανησυχούν για την εικόνα του σώματός τους και να ακολουθούν ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια Ψυχιατρικής Στέφανι Ζέρβας σημειώνει: «Πιστεύω ότι το Facebook είναι ένα φοβερό εργαλείο κοινωνικής υποστήριξης και σύνδεσης ατόμων, φίλων και οικογενειών. Και αν όντως λαμβάνει τέτοια υποστήριξη από το κοινωνικό δίκτυο, τότε ενδεχομένως να ανησυχείς λιγότερο για το σώμα σου. Αλλά, αν το χρησιμοποιείς ως μεζούρα για τις διαστάσεις του σώματός σου, τότε το Facebook μπορεί να γίνει το μέσο για την πρόσβαση σε επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές».
 altsantiri.gr
 
Top