Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει τη διατήρηση της φοροαπαλλαγής για τα ιατρικά έξοδα μόνο για όσους φορολογούμενους πληρώνουν τα ιατρικά έξοδα, με πλαστικό χρήμα.

Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο θέλει να θεσπίσει κίνητρα, προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Με τη χρήση των καρτών καταγράφονται τα εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, για να έχει κάποιος φορολογούμενος έκπτωση από το φόρο εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες θα πρέπει το ύψος αυτών των δαπανών να είναι υψηλότερο από το 5% του συνολικού εισοδήματός του. Σε αυτήν την περίπτωση του χορηγείται έκπτωση 10% των δαπανών από το φόρο.
Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να συνεχίσει να ισχύει η φοραπαλλαγή, μόνο εφόσον ο φορολογούμενος εξοφλεί τις ιατρικές του δαπάνες με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι οι γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας καθώς και τα διαγνωστικά κέντρα να εγκαταστήσουν συσκευή POS προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να πληρώσουν με κάρτα.

Στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για τη χρήση καρτών, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συνδέσει την έκπτωση φόρου που δίνει σε μισθωτούς και συνταξιούχους μόνο με τη χρήση καρτών. Έτσι, αντί οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις θα πρέπει απλώς να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους την κάρτα τους.
Πηγή : capital.gr/via:EEA
 
Top