Στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί υπηρεσία ενημέρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 :

• Κυριακή 07:00 έως 19:00

για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν. 

Επίσης, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέχουν στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Ψηφίζουμε μέχρι τις 19:00 

Στα εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 19:00 οπότε θα κλείσουν οι κάλπες και θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των exit poll.Στις 21:30 η εταιρία Singular Logic αναμένεται να δώσει την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, με τις προβλέψεις όμως να είναι οριακές, κυρίως για όσα κόμματα θα βρίσκονται οριακά πάνω ή κάτω από το 3% και θα φλερτάρουν μέχρι τελευταία στιγμή με την είσοδό τους στη Βουλή, έτσι πιθανότατα το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα να ξεκαθαρίσει λίγο μετά τις 23.00.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου 

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1996).
Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.Ποιοι στερούνται δικαίωμα ψήφουΌσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.Πού μπορούν να μάθουν οι πολίτες που ψηφίζουνΟι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν.

πόσους σταυρούς βάζουμε

Ενα από τα ερωτήματα των ψηφοφόρων πριν τις κάλπες είναι το «πόσους σταυρούς βάζουμε στις εκλογές;».
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι ψηφοφόροι περιφερειών με 1 έως 3 έδρες έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν «σταυρό» προτίμησης, δύο «σταυρούς« στις περιφέρειες που εκλέγουν 4-7 βουλευτές, 3 «σταυρούς» για περιφέρειες με 8-12 βουλευτές και τέσσερις στις περιφέρειες που εκλέγουν από 13 και άνω βουλευτές.

Υπενθυμίζεται πως η γενική απογραφή του 2011 προκαλεί και σημαντικές αλλαγές στην κατανομή των εδρών και κατ' επέκταση αύξηση ή μείωση των «σταυρών« που έχουν δικαίωμα να βάλουν οι ψηφοφόροι.

 
Top