Despina Tsante
ΣΥΡΙΖΑ: Η σφαίρα έφυγε από το όπλο – Όλα τα σενάρια είναι πιθανά για την αξιωματική αντιπολίτευση
Η σφαίρα έφυγε πλέον από το όπλο, με το θέμα ηγεσίας που έθεσε ο Παύλος Πολάκης, την αποχώρηση των «87» και τη σφοδρή επίθεση του Στέφανου Κασσελάκη εναντίον τους-ουσιαστικά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.
Το τοπίο στην Κουμουνδούρου θυμίζει πλέον κινούμενη άμμο και απειλεί με σημαντικές επιπτώσεις το ευρύτερο πολιτικό σύστημα, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.
Ας τα εξετάσουμε:
ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ; Είναι το πλέον κρίσιμο ερώτημα, η απάντηση του οποίου θα κρίνει εν πολλοίς τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Παύλος Πολάκης, που έθεσε θέμα ηγεσίας με τον Στέφανο Κασσελάκη να αρνείται να σηκώσει το «γάντι», δέχεται ήδη σφοδρές πιέσεις προκειμένου να υποχωρήσει και «να τα βρει» εκ νέου, με αναβαθμισμένη τη θέση του, με τον πρόεδρο του κόμματος. Ο Κασσελάκης προανήγγειλε συνάντηση μαζί του, οι «Κασσελίστας» και τα τρολ του προέδρου στο διαδίκτυο τον πιέζουν από το απόγευμα της Πέμπτης αφόρητα, ενώ ετοιμάζονται κείμενα που θα καλούν τους δυο να σταματήσουν την αντιπαράθεση. Στην κατεύθυνση της πίεσης στον «αψύ Σφακιανό» ο Κασσελάκης εξαπέλυσε τη σφοδρότερη επίθεση κατά των «87», ώστε να υπάρχει ο «κοινός εχθρός» η αντιμετώπιση του οποίου θα απαιτεί τη συσπείρωση και την ενότητα «Κασσελίστας» και «Πολακίστας». Τα «ανταλλάγματα» που ακούγονται στο παρασκήνιο είναι θέση αντιπροέδρου, θέση σε θεσμοθετημένο όργανο λήψης των καθημερινών σημαντικών αποφάσεων κοκ. Το ενδεχόμενο να μην αντέξει την πίεση ο Παύλος Πολάκης είναι υπαρκτό, με ότι θα σημαίνει αυτό για το πολιτικό του μέλλον. Αν όμως αντέξει, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον πρόεδρο του κόμματος.
ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ; Με τις ψήφους των «Πολακίστας» και των «87» εκτιμάται πως θα επιτευχθεί ο αριθμός «151» που απαιτείται ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε έκτακτο Συνέδριο με θέμα την προσφυγή στα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την εκλογή νέου προέδρου. Ερώτημα εδώ αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, με την απάντηση να είναι «μάλλον όχι».
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ; Δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, ώστε να προλάβει δυσμενέστερες εξελίξεις για τον ίδιο στο μέλλον.
ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ; Φήμες …αγνώστου πατρός επιμένουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γαμήλιο γλέντι που διοργανώνεται στην Κρήτη 28 με 31 Αυγούστου, οι πληροφορίες επιμένουν πως ο σύζυγος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Τάιλερ ΜακΜπέθ είναι προβληματισμένος με τις επιπτώσεις που έχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην προσωπική τους σχέση. Ο ίδιος, άλλωστε, ο Στ. Κασσελάκης φέρεται να θεωρεί πως πέρα από τις επιπτώσεις στην προσωπική του ζωή η ενασχόλησή του με την πολιτική στη χώρα μας του κοστίζει την απώλεια πολλών χρημάτων, ενώ δείχνει και απογοητευμένος από την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την υπονόμευση που εκτιμά πως έχει από πολλά κορυφαία στελέχη και όχι μόνο. Η εκτίμηση του υπογράφοντος πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι πιθανότητες τέτοιων σεναρίων, ακόμα κι αν υπήρχαν, μειώνονται αισθητά.
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ; Τις σχετικές φήμες που σέρνονταν πέριξ της Κουμουνδούρου υιοθετούν πλέον επιφανή τρολ του προέδρου στο διαδίκτυο. Οι φήμες, μάλιστα, υποστήριζαν πως για το λόγο αυτό επιθυμούσε διακαώς την κοινοβουλευτική έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου. Την έδρα που αποποιήθηκε ο καθηγητής από το Χάρβαρντ θα τη λάβει, πάντως, εκτός μεγάλου απροόπτου την προσεχή Τετάρτη η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα την καταλάβει η Ζωρζέτα Λάλη. Αν τη λάβει η Ζωρζέτα Λάλη η έδρα θα πάει στη Νέα Αριστερά, η οποία πλέον θα αριθμεί έντεκα βουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ -και με δεδομένο ότι ο Πολάκης και η Αθηνά Λινού δεν μπορεί να μείνουν για πολύ στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα- θα κινδυνεύει να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν καλά καλά βιώσει μια πιθανή δεύτερη διάσπαση. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, το ενδεχόμενο ο Στέφανος Κασσελάκης να ιδρύσει «δικό του» κόμμα δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς!
ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ; Ο Νίκος Παππάς θα συμπορευτεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη στάση του στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης, την ίδια στιγμή που η Ρένα Δούρου ήταν απολύτως ανοικτή και στον Παύλο Πολάκη, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος φροντίζει να προτάσσει το θεσμικό του ρόλο, αυτόν του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Σωκράτης Φάμελλος, άλλωστε, δεν είναι πλέον από τους εμπίστους της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, πολύ περισσότερο που οι πληροφορίες τον φέρουν να έχει συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, και με τον Στέφανο Κασσελάκη να θέλει να τον αλλάξει από επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αν δεν πάρει ο ίδιος την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου. Την θέση του προέδρου της ΚΟ, εφόσον δεν θα είναι βουλευτής ο Κασσελάκης, φέρεται να διεκδικούν τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ «87»; Τα περιθώρια πλέον στενεύουν για τους «87» που θα πρέπει -επιτέλους- να αποφασίσουν μια στρατηγική και να σταματήσουν να έχουν ως τακτική τον κλεφτοπόλεμο. Σαφώς και θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής αν ο Παύλος Πολάκης την καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το ερώτημα είναι αν θα έχουν και ενιαία στάση ή στην τελική ευθεία διασπαστούν, ιδίως στην περίπτωση που έχουν υποψήφιο για την ηγεσία ή τεθεί το ερώτημα αν θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ονόματα που ακούγονται ότι οι «87» θα υποστηρίξουν για την προεδρία του κόμματος, όπως των ευρωβουλευτών Κώστα Αρβανίτη και Νίκου Φαραντούρη, όντως έχουν πέσει στο τραπέζι αλλά συγκεντρώνουν λίγες πιθανότητες -άλλωστε δεν έχουν διαφοροποιηθεί σχεδόν σε τίποτε από την ηγεσία- ενώ ίσως να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες ο Σωκράτης Φάμελλος αν του γίνει σχετική πρόταση. Η δημιουργία στρατηγικής και η λήψη οριστικών αποφάσεων από τους «87» για το τι ακριβώς θα πράξουν θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και, επαναλαμβάνουμε, θα δοκιμάσει τη συνοχή τους.
Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: Τον πλέον καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει ασφαλώς ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα από τις θερινές διακοπές του. Ο ιστορικός ηγέτης του χώρου αναμένεται να παρέμβει τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ στο στρατηγείο του στη Λεωφόρο Αμαλίας αναμένεται να επικρατήσει οργασμός συσκέψεων και συναντήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστήσει κοινωνούς των βαθύτερων σκέψεών του ούτε τους στενότερους συνεργάτες του, αν και δύσκολα θα επιτρέψει να σκυλευτεί και άλλο το κόμμα που ο ίδιος παρέλαβε με παρούσα την εξωκοινοβουλευτική προοπτικά και το έφερε στην εξουσία, κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Αξίζει δε να σημειωθεί πως δεν είναι λίγοι αυτοί που προσμένουν από τον ίδιο να διεκδικήσει την ηγεσία ή, εν πάσει περιπτώσει, να πρωταγωνιστήσει στην αναδιοργάνωση του χώρου και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα διεκδικήσει τη νίκη από τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΕΝΙΑΙΟ ΜΠΛΟΚ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ-ΠΟΛΑΚΗ; Το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού των δυο, όπως ήδη σημειώσαμε, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση η σύγκρουση με τους «87» θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με τα δυο μεγάλα μπλοκ που θα συγκροτηθούν πολύ δύσκολα να μπορούν να συμβιώσουν στο ίδιο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση οι πιθανότητες διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από …πλειοψηφικές. Ίσως ο δρόμος είναι χωρίς γυρισμό, με μεγάλες επιπτώσεις στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Leftdoor.gr
 
Top