Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η επιστολή της συνδικαλιστικής παράταξης του ΟΑΣΘ ''Δρομέας'' με την οποία ζητούσαν από τη διοίκηση της επιχείρησης να ληφθούν μέτρα στα αστικά λεωφορεία καθώς οι πρόσφυγες έχουν κακή σχέση ''με την προσωπική τους υγιεινή''.

Με παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανου Ζαρκαντζιά, προς την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, Εμμανουέλα Κετσιατζή, ανατέθηκε την Τετάρτη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση στο τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας.

Στο επίμαχο έγγραφο, διατυπώνεται η άποψη πως οι πρόσφυγες «λόγω κουλτούρας» έχουν κακή σχέση «με την προσωπική τους υγιεινή» κι έτσι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες που στριμώχνονται ανάμεσά τους».

Στο ίδιο έγγραφο οι συντάκτες ζητούν, μεταξύ άλλων, να τοποθετηθεί «κουμπί πανικού» σε αστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν περιοχές, όπου φιλοξενούνται δομές προσφύγων, να εμβολιάζονται οι οδηγοί και να υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος, διότι «ανησυχούμε για την υγεία μας, αλλά και την υγεία των μελών των οικογενειών μας».

Άμεση, ήταν η απάντηση της συνδικαλιστικής παράταξης ''Δρομέας'' που αρνείται κάθε ρατσιστική αντίληψη. «Ουδέποτε και σε κανένα σημείο δεν ήταν πρόθεσή μας να προσβάλουμε τον πολιτισμό, τη θρησκεία ή τον τρόπο ζωής οποιουδήποτε είτε πρόσφυγα είτε μετανάστη, Έλληνα ή ξένου, χριστιανού ή μουσουλμάνου. Αποκρούουμε με κάθε επισημότητα και εντόνως την κατηγορία του ρατσισμού, που πολύ εύκολα και χωρίς κανένα στοιχείο προσπάθησαν να μας προσάψουν μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης αλλά δυστυχώς και η ίδια η διοίκηση του ΟΑΣΘ»., αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η παράταξη.

«Η παράταξή μας, σε αντίθεση με ΟΛΕΣ τις άλλες παρατάξεις στο σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ, δεν πρόσκειται σε απολύτως κανένα κόμμα ή ιδεολογία και μοναδικό μας μέλημα και η μόνη ''ιδεολογία''μας είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η προάσπιση των δικαιωμάτων και προαγωγή των εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ», προσθέτει η ανακοίνωση.

Επιμένει ωστόσο για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες πλέον συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις λεωφορειακές γραμμές του δυτικού τομέα, γραμμή 87 του ανατολικού τομέα καθώς πέρα από την εκτεταμένη εισιτηριοδιαφυγή εκ μέρους των προσφύγων, παρατηρούνται και καθημερινά φαινόμενα προπηλακισμού, προσβολών αλλά ακόμα και επιθέσεων εις βάρος του λοιπού επιβατικού κοινού όσο και των ιδίων οδηγών. Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και καλούμε τον εργοδότη μας να λάβει επιτέλους τα δέοντα μέτρα προστασίας της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας ημών και επιβατών».

 
Top