Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «σου δίνει μέρισμα και σου παίρνει το διαμέρισμα». Αυτό ήταν το θλιβερό συμπέρασμα των 
εκατομμυρίων  Ελλήνων που από χθες ζουν και πάλι στον εφιάλτη της αρπαγής της περιουσίας τους.

 
Τραυματίες, χημικά, άγριο ξύλο και ένα ποτάμι οργής από την κοινωνία να ξεχειλίζει καθώς εκατομμύρια Έλληνες που πίστεψαν στο «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» τελικά βλέπουν τις περιουσίες τους να γίνονται… καπνός!
Το ειρωνικό είναι μάλιστα, ότι το πρώτο σπίτι που βγήκε χθες σε πλειστηριασμό πήγε… στα χέρια τραπεζίτη, αφού κατακυρώθηκε στην ίδια στην τράπεζα που το έβγαλε σε πλειστηριασμό!

Ασυνεπής η κυβέρνηση στην προεκλογική της δέσμευση, αλλά πιστή στους δανειστές της, άνοιξε χθες τον ασκό των πλειστηριασμών ηλεκτρονικών και συμβατικών, μετατρέποντας τα ειρηνοδικεία σε πεδίο μάχης.
Ο φόβος ωστόσο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας κάτι που φάνηκε από την πρώτη ημέρα  της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών ότι δεν θα ισχύσει παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» όχι μόνο θα αυξηθεί ο αριθμός των πλειστηριασμών, αλλά αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο και σπίτια μικρότερης αξίας ακόμη και ακίνητα α’ κατοικίας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. «Κορυφή του παγόβουνου αποτελούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, καθώς ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά μικρός σε σχέση με αυτό που αναμένεται να επακολουθήσει το 2018 και τα επόμενα χρόνια προκειμένου οι τράπεζες να πιάσουν τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τους έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή εποπτική αρχή (SSM).
Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι του χρόνου θα διεξάγονται περί τους 384 πλειστηριασμούς ανά εβδομάδα, με στόχο να φθάσουν τις 20.000 για το σύνολο του έτους. Να σημειωθεί ότι πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία και Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.
Η αύξηση του αριθμού τους θα γίνει σταδιακά μέσα στο 2018. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ξεκίνημα από χθες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να αυξηθούν οι ρυθμίσεις δανείων, τα οποία στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετούνται. Και υπενθυμίζουν πως πριν από την κρίση είχαμε περί τους 40.000 πλειστηριασμούς κατ’ έτος».


«Στο σφυρί» πρώτες κατοικίες ακόμα και για χρέος 30.000 ευρώ

Πλέον, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός το πλαφόν των 300.000 ευρώ κάτω από το οποίο είχε απόλυτη προστασία η πρώτη κατοικία και δεν μπορούσε κάποτε να βγει στο σφυρί. Χθες, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 15 πλειστηριασμοί διαμερισμάτων, αποθηκών κ.λπ., σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, ακόμη και για οφειλές των 30.000 ευρώ…
Οι πλειστηριασμοί αφορούσαν πρώτες κατοικίες στις περιοχές της Αθήνας, της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου, της Καλλιθέας, του Χαλανδρίου, της Νίκαιας και του Μοσχάτου. Οι πλειστηριασμοί έγιναν τόσο ηλεκτρονικά, όσο και με τον παραδοσιακό τρόπο μέσω των Ειρηνοδικείων και παρά τις αντιδράσεις από οργανώσεις και πολίτες.
Στο Χαλάνδρι, λόγου χάρη, εκπλειστηριάστηκε πρώτη κατοικία για οφειλή 43.000 ευρώ. Στη Νίκαια, βγήκε σε πλειστηριασμό τετραώροφο, ενώ στο Μοσχάτο, χάθηκε σπίτι περίπου 60 τετραγωνικών, για οφειλή μόλις 30.000 ευρώ.
Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών διεξήχθησαν χθες το απόγευμα 12 από τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Ακόμη, ολοκληρώθηκαν δύο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πλειστηριασμών ακινήτων που έγιναν στην Αθήνα στους 14.
Αναλυτικότερα, από τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς έγιναν 20 και εξ αυτών ολοκληρώθηκαν για 12 ακίνητα. Για οκτώ ακίνητα αν και ξεκίνησαν δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν. Οι πλειστηριασμοί αυτοί κηρύχθηκαν άγονοι και αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν. Επίσης, οι υπόλοιποι εννέα δεν ξεκίνησαν καν.
Τέλος, χθες ολοκληρώθηκαν στην πρωτεύουσα δύο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ο ένας αφορούσε μονοκατοικία στην Κηφισιά που εκπλειστηριάστηκε για οφειλή 1.430.000 ευρώ και ο δεύτερος αφορούσε πέντε αποθήκες που εκπλειστηριάστηκαν για οφειλή 500.000 ευρώ.
 
Top