Η πρωινή στύση είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τους άνδρες σε κάθε ηλικία της ζωής τους...


 Μπορεί να προκαλέσει ντροπή ή να δυσκολέψει την ούρηση, όμως από την άλλη είναι πιθανό να κάνει το ξεκίνημα της μέρας του άνδρα (και της συντρόφου του) ιδιαίτερα ευχάριστο!

Ποιοι μηχανισμοί καθοδηγούν την πρωινή στύση και τι αποκαλύπτει για τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα;
Ο Sergio Diez Alvarez από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αυστραλίας εξηγεί όλα όσα θέλουμε να μάθουμε!
Σύμφωνα με τον ειδικό, η πρωινή στύση –ή «νυχτερινή διόγκωση του πέους» (nocturnal penile tumescence) όπως ονομάζεται στην ιατρική– χαρακτηρίζει τον ανδρικό πληθυσμό στο σύνολό του και εκδηλώνεται για πρώτη φορά ακόμη και πριν τη γέννηση ή στα πρώτα χρόνια της ζωής. Αντίστοιχο φαινόμενο στις γυναίκες είναι η νυχτερινή κλειτοριδική στύση (nocturnal clitoral erection).

Τι προκαλεί τη στύση
Είναι το αποτέλεσμα αντιδράσεων σε πολύπλοκες διεργασίες του νευρικού και του ενδοκρινικού (ορμονικού) συστήματος που συμβαίνουν στα αιμοφόρα αγγεία των ανδρικών γεννητικών οργάνων.
Όταν ο άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, ένα μήνυμα που ξεκινά από τον εγκέφαλο πυροδοτεί την αποστολή χημικών μηνυμάτων στα νεύρα που ελέγχουν τη ροή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, επιτρέποντας να αυξηθεί η ροή προς αυτά. Το αίμα «παγιδεύεται» στους μυς του πέους, με αποτέλεσμα αυτό να διογκώνεται και να επιτυγχάνεται η στύση. Στις εγκεφαλικές διεργασίες που εκκινούν τη διαδικασία εμπλέκονται και ορμόνες όπως η τεστοστερόνη.
Ωστόσο, η πρωινή στύση δεν ξεκινά πάντοτε από τον εγκέφαλο, αφού μπορεί να προκληθεί ως αντανακλαστικό ξεκινώντας από τον νωτιαίο μυελό. Αυτό εξηγεί γιατί είναι δυνατό να επιτευχθεί η στύση χωρίς την ύπαρξη σεξουαλικού ερεθίσματος.

Τι προκαλεί την πρωινή στύση
Η πρωινή στύση ξεκινά στην πραγματικότητα ενώ ο άνδρας ακόμη κοιμάται και συγκεκριμένα κατά τη φάση REM του ύπνου (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών). Στη φάση REM του ύπνου βλέπουμε τα όνειρα.

Τα όνειρα είναι αποτέλεσμα ενεργοποίησης συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη διέγερση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος (εξασφαλίζει ισορροπία στο σώμα), οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για την καταστολή του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (εξασφαλίζει εγρήγορση σε συνθήκες στρες ή κινδύνου) και, τέλος, οι περιοχές που ελέγχουν τη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή της καλής διάθεσης.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι φάσεις REM και μη-REM εναλλάσσονται και μαζί μ’ αυτές εναλλάσσεται και το δεσπόζων σύστημα. Στις φάσεις REM παίρνει τον έλεγχο το παρασυμπαθητικό σύστημα και οι επακόλουθες νευρικές διεργασίες που επιτελούνται έχουν σαν αποτέλεσμα τη στύση.
Σπανιότερα, κυρίως σε άνδρες μεγάλης ηλικίας, εκδηλώνεται στύση κατά τις φάσεις μη-REM του ύπνου, ωστόσο τα αίτια που συμβαίνει αυτό παραμένουν ασαφή.
Η πρωινή στύση διαπιστώνεται εάν ο άνδρας ξυπνήσει ενώ βρίσκεται σε φάση ύπνου REM, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά. Η τεστοστερόνη, η οποία φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα το πρωί, συνδέεται επίσης με την αυξημένη συχνότητα της πρωινής στύσης.

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η πρωινή στύση
Μία από τις προτεινόμενες θεωρίες αναφέρει ότι η πρωινή στύση αποτελεί μηχανισμό που «προειδοποιεί» τον άνδρα ότι έχει γεμίσει η ουροδόχος κύστη του και επομένως είναι ώρα να ξυπνήσει για να επισκεφθεί την τουαλέτα.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η αυξημένη ροή οξυγόνου –μέσω του αίματος– στα γεννητικά όργανα είναι ευεργετική για τους μυϊκούς ιστούς που αποτελούν το ανδρικό μόριο.
Τι σημαίνει αν ο άνδρας δεν έχει πρωινή στύση
Η απώλεια νυχτερινής-πρωινής στύσης αποτελεί σε ορισμένες περιπτώσεις ένδειξη για παθήσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα.
Για παράδειγμα, η απουσία νυχτερινής-πρωινής στύσης σε διαβητικούς άνδρες συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία λόγω μειωμένης ροής νευρικών σημάτων ή αίματος προς τα γεννητικά όργανα.
Επίσης, οι νυχτερινές-πρωινές στύσεις αποτελούν χρήσιμο δείκτη αξιολόγησης της βιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας, αφού θεωρούνται ανεξάρτητες από ψυχολογικούς παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζουν την ικανότητα επίτευξης της στύσης όσο ο άνδρας είναι ξύπνιος. Μελέτες υποδεικνύουν, ωστόσο, ότι ψυχικά νοσήματα όπως η κλινική κατάθλιψη επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία ακόμη και τις ώρες του ύπνου.
Η απουσία νυχτερινής-πρωινής στύσης δεν αποτελεί απαραιτήτως ένδειξη ασθένειας ή διαταραχής. Βέβαια, δεδομένου ότι η ικανότητα στύσης εν γένει θεωρείται ένδειξη καλής καρδιαγγειακής υγείας, αποτελεί θετικό σημάδι όποτε κι αν εμφανίζεται!

 
Top