Με κίνδυνο «πολιτικής κατάρρευσης» βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι αναβάλουν εκ νέου τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ή ακόμα χειρότερα εάν ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σε ανταπόκριση με τίτλο «Και άφες ημίν τα χρέη ημών», το περιοδικό επισημαίνει ότι τυχόν κακό αποτέλεσμα στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα «αναζωπύρωνε τις εικοτολογίες για πρόωρες εκλογές που πιέζουν ήδη τον Τσίπρα».

Η πρόκληση στο Eurogroup έρχεται ενώ «η οργή των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση θεριεύει όλο και περισσότερο μπροστά σε μια κρίση που έχει γίνει από καιρό μόνιμη κατάσταση», προσθέτει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι στις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός χάνει.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τυχόν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα ήταν ό,τι χειρότερο ενόψει άλλων αναμετρήσεων σε μεγάλες χώρες. Χαρακτηριστικά, την παραμονή του Eurogroup τα βλέμματα της Ευρώπης θα είναι στραμμένα στην Ιταλία και το δημοψήφισμα που μπορεί να κρίνει το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Matteo Renzi.Το «Spiegel» επισημαίνει ότι τυχόν κάλπες στην Ελλάδα θα γίνουν σε ένα περιβάλλον λαϊκισμού που ακμάζει στην Ευρώπη, υπό τη σκιά της επίφοβης συμφωνίας με την Τουρκία που μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση του προσφυγικού, αλλά και ενόψει της προεδρίας του Donald Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και άλλοι στην Ευρώπη «θα προτιμούσαν μια ικανοποίηση των ελληνικών προσδοκιών». Ωστόσο, το λόγο στο Eurogroup έχει πρωτίστως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο οποίος «δεν βλέπει γιατί είναι επείγοντα τα ζητήματα που επισημαίνει η Αθήνα» και «δεν πρόκειται να γίνει πιο γενναιόδωρος» ενόψει των γερμανικών εκλογών το επόμενο φθινόπωρο.

Τέλος, υπάρχει και παράγοντας Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο ζητά επίσης την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να γίνει διαχειρίσιμο.

«Υπάρχει όμως και ένας ακόμα δρόμος για το ΔΝΤ», καταλήγει το Spiegel, «που θα έκανε ευτυχισμένο και το Βερολίνο, αλλά θα προκαλούσε στην Ελλάδα πολιτική καταστροφή. Εάν ελαφρύνσεις του χρέους δεν τίθενται πλέον επί τάπητος, τότε περισσότερη λιτότητα και υψηλότεροι φόροι θα διασφάλιζαν τα αναγκαία πλεονάσματα στην Ελλάδα, διαμηνύεται από την Ουάσιγκτον. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για την ελληνική κυβέρνηση».

Πηγή: skai.gr

 
Top