Όταν πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου για να διαπραγματευτεί την περίφημη συμφωνία χρηματοδότησης της Ουκρανίας, μιλούσε τόσο σιγά που ορισμένοι δυσκολεύονταν να τον ακούσουν. Διάβαζε από σημειώσεις αυτονόητα πράγματα, ενώ έκανε τόσο μεγάλες παύσεις και έκλεινε τα μάτια για ώρα, που αρκετοί στην αίθουσα αναρωτιούνταν αν κοιμήθηκε, λένε οι «κακές γλώσσες». Όπως και να ’χει, η αμηχανία και το σούσουρο για τη διανοητική κατάσταση του προέδρου εντείνεται – προεκλογική περίοδος γαρ.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε μια κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον τον Φεβρουάριο, μπέρδευε βασικά σημεία της ενεργειακής πολιτικής του, σε βαθμό να συγχέει ειλημμένες αποφάσεις με απλές εξαγγελίες. Αυτά, βέβαια, υποστηρίζονται από ρεπουμπλικανικές πηγές, που παραθέτει η Wall Street Journal

Πέρυσι, όταν διαπραγματευόταν με τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους, «κάθε μέρα έλεγε κι άλλα», με φανερές διαλείψεις στη μνήμη του, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.
Πράγματι, ο 81χρονος Μπάιντεν είναι το γηραιότερο πρόσωπο που έχει αναλάβει την προεδρία. Η ηλικία του και η γνωστική του ικανότητα έχουν αναχθεί σε κύρια ζητήματα εν μέσω της εκστρατείας του για επανεκλογή. Η έμφαση που δίνουν στο θέμα οι αντίπαλοι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι δυνατόν να μη βρίσκουν ευήκοα ώτα στο εκλογικό σώμα των εκατομμυρίων Αμερικανών. Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος και οι κορυφαίοι συνεργάτες του προέδρου εξακολουθούν να βλέπουν έναν δυναμικό ηγέτη με κοφτερό μυαλό.
Για μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του, ο Μπάιντεν απολάμβανε τη φήμη ενός από τους εμβριθέστερους διαπραγματευτές στο Καπιτώλιο. Τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, με τους Ρεπουμπλικάνους στο τιμόνι της Βουλής, αυτή η φήμη έχει αμαυρωθεί.
«Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, οι ξένοι ηγέτες και οι ακομμάτιστοι εμπειρογνώμονες έχουν δηλώσει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι οξυδερκής και αποτελεσματικός ηγέτης με σειρά νομοθετικών επιτευγμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς. «Τώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς ως πολιτική τακτική».
Ο Λευκός Οίκος, τονίζει εξάλλου, ότι οι γιατροί του προέδρου τον βρήκαν ικανό για υπηρεσία και ότι το πρόσφατο τσεκάπ δεν έδειξε ότι πρέπει να υποβληθεί σε γνωστικό τεστ.
Ο πρώην πρόεδρος και ανθυποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, ας μην ξεχνάμε, είναι 77 ετών, δηλαδή 3,5 χρόνια νεότερος από τον Μπάιντεν, και έχει επίσης αντιμετωπίσει σχόλια και κουτσομπολιά για την πνευματική του οξύτητα. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν απαθανατιστεί επανειλημμένα στην κάμερα να μπερδεύουν τα λόγια τους και να μη θυμούνται βασικά πράγματα, δίνοντας… πικάντικη τροφή για συνεχείς εκατέρωθεν επιθέσεις.

Γαργαλιστικά στιγμιότυπα από τη «μάχη των γερόντων»

Πέντε μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η Wall Street Journal σε ειδικό «αφιέρωμά» της προσφέρει λεπτομερή και ενίοτε γαργαλιστικά στιγμιότυπα από ολισθήματα, σαρδάμ και γκάφες του Τζο Μπάιντεν, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ, καταδεικνύοντας αν μη τι άλλο ότι το σούσουρο θα φουντώσει στον δρόμο προς την κάλπη για τη «μάχη των γερόντων».

Από τα πιο ενδεικτικά: Πρόσφατα, σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου για τους Εβραίους της Αμερικής ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν καλεσμένος κι ένας από τους Αμερικανούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα... Μια μέρα νωρίτερα, ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή έπεσε τρία χρόνια έξω.
Τον περασμένο χειμώνα, μπέρδεψε δύο γραμματείς του υπουργικού του συμβουλίου, ενώ απευθύνθηκε στον «Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ» και τον «Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν», που έχουν πεθάνει χρόνια πριν.
Αλλά και ο Τραμπ, από την πλευρά του, μπέρδεψε τη Νίκι Χέιλι, Ρεπουμπλικανή αντίπαλο στις προκριματικές εκλογές, και την επίτιμη ομιλήτρια της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, Δημοκρατική από την Καλιφόρνια. Επίσης, αναφέρθηκε στον Τζο Μπάιντεν ως Μπαράκ Ομπάμα. Κατά τη διάρκεια της δίκης του στη Νέα Υόρκη τον Μάιο, έκλεισε τα μάτια του για πολλή ώρα. Και πάει λέγοντας.
Σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τον Μάρτιο, πάντως, μόλις το 28% έκρινε ότι ο Μπάιντεν ήταν πιο κατάλληλος σωματικά και ψυχικά για την προεδρία, ενώ το 48% επέλεξε τον Τραμπ.
 
Top