Η Μελόνι πρόδωσε τον Όρμπαν, απέρριψε το κόμμα του στην όμάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών για τη στάση του στον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι φέρεται να απέρριψε την ένταξη του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, αυτή η απόφαση πηγάζει κυρίως από τις διαφορές τους σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαφωνίες για τον Πόλεμο στην Ουκρανία
Η κύρια πηγή της διαφωνίας είναι η διαφορετική στάση των δύο ηγετών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Όρμπαν υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός και είναι αντίθετος στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, προωθώντας μια ειρηνική λύση. Αντίθετα, η Μελόνι είναι υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και της συνέχισης του πολέμου κατά της Ρωσίας. Αυτή η στάση την έχει κάνει αποδεκτή από την ελίτ των Βρυξελλών, η οποία τη θεωρεί έναν αξιόπιστο συνεργάτη, ακόμη και σε ζητήματα μετανάστευσης.

Αλλαγή Στάσης στη Μετανάστευση
Η Μελόνι έχει επίσης κάνει μια αξιοσημείωτη στροφή στο ζήτημα της μετανάστευσης. Παρά την αρχική της αντίθεση, τώρα ζητά περισσότερη νόμιμη μετανάστευση στην Ιταλία, ενώ η χώρα της έχει δει μια σημαντική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης υπό την ηγεσία της. Αυτή η αλλαγή στάσης έχει επιτρέψει στη Μελόνι να προσεγγίσει μια ευρύτερη πολιτική βάση και να αυξήσει την επιρροή της στην ΕΕ.
Η Μελόνι επιδιώκει να αυξήσει τη δύναμη της ομάδας ECR από την έκτη μεγαλύτερη στην τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η ένταξη του κόμματος Fidesz του Όρμπαν θα μπορούσε να φέρει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη, δεδομένων των διαφορών τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μετανάστευση. Άλλα κόμματα στην ομάδα, όπως το Πολωνικό Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS), επίσης διαφωνούν με τις απόψεις του Όρμπαν για τον πόλεμο.
Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν ο Όρμπαν και το κόμμα του Fidesz στην απόρριψη της Μελόνι. Μέχρι στιγμής, μόνο η Corriere della Sera έχει αναφέρει το θέμα, χωρίς να υπάρχουν επίσημες δηλώσεις από καμία από τις δύο πλευρές. Η απόφαση της Μελόνι να απορρίψει την ένταξη του κόμματος Fidesz στην ομάδα ECR αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις πολιτικές διαφορές που αντιμετωπίζουν οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
 
Top