H ξέφρενη κούρσα ανόδου των μετοχών εταιρειών πολυτελείας, που έμοιαζε πολύ με εκείνη των μεγαθηρίων της τεχολογίας, δείχνει να τελειώνει και μάλιστα -επίσης- γρήγορα. Η Κίνα που είχε πάρει τα εύσημα για την ώθηση της κούρσας του κλάδου, κατέχει πλέον και μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πτώση.

Από τους Ksenia Galouchko και Julien Ponthus/Bloomberg News

Οι κόκκινες σημαίες ότι οι ακριβές μετοχές πολυτελείας έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους συσσωρεύονται καθώς πλήττεται καίρια η εμπιστοσύνη για το άνοιγμα του εμπορίου στην Κίνα. Ένας σωρός οικονομικών στοιχείων υποδηλώνει μια φθίνουσα ανάκαμψη, ανατρέποντας μια τάση που ήταν κεντρική στο να γίνουν η LVMH και η Hermes International μερικές από τις αγαπημένες μετοχές της Ευρώπης φέτος.

Οι Κινέζοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς πολυτελείας των 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμά η PwC, και η παρουσία τους βαραίνει ακόμη περισσότερο τώρα καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια πιθανή ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο. Αυτό θα μείωνε την ανάπτυξη σε δύο βασικές αγορές.

Το αποτέλεσμα είναι ήδη δραματικό. Λίγες μόλις εβδομάδες αφότου έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που έφτασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, οι μετοχές της LVMH έχουν χάσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι επενδυτές περιορίζουν τις συμμετοχές τους. Επίσης, πλήττεται η προσωπική περιουσία του Bernard Arnault, ο οποίος έχασε τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από τον Elon Musk, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ο δείκτης Stoxx Europe Luxury Index υποχώρησε σχεδόν 5% τον Μάιο, στην πρώτη μηνιαία πτώση του φέτος. Αυτό ακολούθησε ένα ράλι σχεδόν 50% από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν τα στοιχήματα επανέναρξης της αγοράς της Κίνας είχαν απογειωθεί, ωθώντας σε πολλαπλάσια επίπεδα την αποτίμηση των μετοχών πολυτελείας, σε τιμές σχεδόν ρεκόρ σε σύγκριση με τα σημεία αναφοράς της Ευρώπης. Η Hermes διαπραγματεύεται με σχεδόν 50 φορές τα προθεσμιακά κέρδη, στο ίδιο επίπεδο με την Nvidia Corp., την πιο καυτή μετοχή τεχνολογίας στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους σε αυτές τις αποτιμήσεις», δήλωσε ο Raphael Thuin, επικεφαλής στρατηγικών κεφαλαιαγορών στην Tikehau Capital. «Η αγορά υψηλών αποτιμήσεων είναι σαν να οδηγείς στον αυτοκινητόδρομο με 200 μίλια την ώρα. Είναι εντάξει, αλλά αν κάτι πάει στραβά, υπάρχει κάτι στο δρόμο ή αν είσαι λίγο απότομος με το τιμόνι, μπορεί να βγεις εκτός δρόμου πολύ γρήγορα».



Τα σημάδια επιβράδυνσης αυξάνονται. Οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα τον Απρίλιο υπολείπονταν των προβλέψεων, όπως και η βιομηχανική παραγωγή. Απαντώντας σε ασθενέστερες έρευνες του κλάδου, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg για την Ασία, Chang Shu, δήλωσε ότι «αυξάνουν την ανησυχία για τη δύναμη και τη βιωσιμότητα» της ανάκαμψης στη χώρα.

Με το ποσοστό ανεργίας των νέων σε ιστορικό υψηλό στην Κίνα, η κατάσταση των καταναλωτών φαίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη. Η Gen Z των μεγάλων δαπανών, οι υποψήφιοι αγοραστές αυτών των ακριβών αγαθών, γίνονται ήδη πιο διστακτικοί, επικαλούμενοι την καθυστερημένη οικονομική ανάκαμψη.

Η 30χρονη Kathy Nie, που εργάζεται στο Πεκίνο, λέει ότι αγόραζε πολυτελείς τσάντες στο παρελθόν επειδή όλοι το έκαναν, αλλά ότι δεν σχεδιάζει άλλες αγορές.


«Πρώτον, η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή, επομένως πρέπει να εξοικονομήσω περισσότερα χρήματα», είπε. «Επιπλέον, οι περισσότερες μάρκες πολυτελείας έχουν αυξήσει τις τιμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε απαράδεκτα επίπεδα».

Το σημερινό ξεπούλημα των μετοχών στην αγορά των εταιρειών πολυτελείας υπονομεύει την συνήθως διαφημιζόμενη θεωρία ότι η έκθεση του κλάδου σε πλούσιους πελάτες τους κρατά κάπως απομονωμένους από οικονομικές σκαμπανεβάσματα.

«Σε αυτά τα επίπεδα αποτιμήσεων, δυσκολεύομαι να πω στους επενδυτές να το κάνουν», δήλωσε ο Roland Kaloyan, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale SA. «Αυτές οι μετοχές ενίσχυσαν τα χαρτοφυλάκια από την αρχή του έτους και τώρα οι επενδυτές μπορεί να αναρωτηθούν εάν τα καλύτερα είναι πίσω τους, αν τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρουν τα κέρδη και να στραφούν σε άλλους τομείς».

Διακυβεύονται όμως περισσότερα από την κατάταξη των δισεκατομμυριούχων και την αύξηση των εσόδων που σήμερα ανταγωνίζεται τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Μια διαρκής πτώση θα υπονόμευε τις ευρύτερες αγορές στην Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Γαλλία. Μετά το έντονο ράλι τους από τον Οκτώβριο, οι γίγαντες πολυτελείας αντιπροσωπεύουν πλέον ένα μεγάλο ποσοστό δεικτών αναφοράς.

«Το κινεζικό άνοιγμα έχει πλήρως τιμολογηθεί και ο κίνδυνος είναι να βρεθούν νέες αρνητικές εκπλήξεις στις καταναλωτικές δαπάνες, οπότε συνολικά είναι καιρός να περιορίσουμε λίγο αυτές τις μετοχές»,
δήλωσε ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kairos Partners. «Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές παρά την πρόσφατη μικρή διόρθωση».



Για ορισμένους, η ζήτηση στην αγορά της Κίνας θα παραμείνει ανθεκτική ακόμη και σε δύσκολες στιγμές. «Η Κίνα δεν θα διαφέρει από το μοτίβο που είδαμε στην Ιαπωνία», δήλωσε ο Raj Shant, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών στην Jennison Associates της PGIM. «Ακόμη και όταν η ανάπτυξη έχει πάει λοξά στην Ιαπωνία, η ζήτηση των ειδών πολυτελείας συνέχισε να αυξάνεται».

Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι λένε ότι θα χρειαστούν περισσότερα κίνητρα για να συνεχιστεί η ανάκαμψη της Κίνας, αν και τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας από μόνα τους δεν φαίνεται να είναι αρκετά προκειμένου να τονώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Κατά τα άλλα, η αμερικανική αγορά αναβοσβήνει με πορτοκαλί χρώμα, με τις ελβετικές εξαγωγές ρολογιών στη μεγαλύτερη αγορά ακριβών ρολογιών να πέφτουν για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια τον Απρίλιο. Ο κατασκευαστής Cartier Richemont έχει υποχωρήσει 6% από το υψηλό όλων των εποχών τον Μάιο, ενώ η τιμή της μετοχής της Swatch έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από την κορύφωσή της τον Μάρτιο.

Ο Kevin Thozet, μέλος της επενδυτικής επιτροπής στο Carmignac στο Παρίσι, λέει ότι η περίοδος της άνθησης μπορεί να έχει κάνει τον δρόμο της. Ωστόσο, του αρέσει ο τομέας μεσοπρόθεσμα.

«Το κίνημα της περασμένης εβδομάδας είναι ένα σημάδι ότι η περίοδος του εύκολου χρήματος είναι πίσω μας», είπε. «Η ανοδική πορεία στον τομέα των εταιρειών πολυτελείας είναι πλέον πιο περιορισμένη».

-Με τη βοήθεια των Lin Zhu, Charlotte Yang, Michael Msika, Daniela Wei και Angelina Rascouet.
 
Top