Ανώτεροι αξιωματούχοι από τις περίπου 24 μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου πραγματοποίησαν ινκόγκνιτο συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης ασφαλείας Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη, αυτό το Σαββατοκύριακο (03-04/06), όπως έγινε γνωστό χθες  Κυριακή (04/06) από δημοσίευμα του Reuters.

Τέτοιες συναντήσεις οργανώνονται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και πραγματοποιούνται διακριτικά σε ξεχωριστό χώρο παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια, είπαν πέντε άτομα στο Reuters. Ανάλογες συναντήσεις, όμως, δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Avril Haines, την επικεφαλής της κοινότητας πληροφοριών της χώρας της, ενώ η Κίνα ήταν μεταξύ των άλλων χωρών που ήταν παρούσες, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Παρευρέθηκε επίσης ο Samant Goel, επικεφαλής της υπηρεσίας συγκέντρωσης πληροφοριών στο εξωτερικό της Ινδίας, της πτέρυγας Έρευνας και Ανάλυσης, δήλωσε ινδική πηγή.

“Η συνάντηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διεθνή σκιώδη ατζέντα”, δήλωσε ένα άτομο με γνώση των συζητήσεων. «Δεδομένης της ποικιλίας των χωρών που εμπλέκονται, δεν είναι ένα φεστιβάλ εμπορικής τέχνης, αλλά μάλλον ένας τρόπος προώθησης μιας βαθύτερης κατανόησης των προθέσεων και των αποτελεσμάτων.
«Υπάρχει ένας κρυφός κώδικας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ότι μπορούν να μιλούνν όταν η πιο επίσημη και ανοιχτή διπλωματία είναι πιο δύσκολη – είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε περιόδους έντασης και η εκδήλωση της Σιγκαπούρης συμβάλλει στην προώθηση αυτού».

Και οι πέντε πηγές που συζήτησαν τις συναντήσεις αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης είπε ότι ενώ παρευρέθηκαν στον Διάλογο Shangri-La, «οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων από υπηρεσίες πληροφοριών, εκμεταλλεύονται επίσης την ευκαιρία για να συναντήσουν τους ομολόγους τους».

«Το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης μπορεί να διευκολύνει ορισμένες από αυτές τις διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις», είπε ο εκπρόσωπος. «Οι συμμετέχοντες βρήκαν τέτοιες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του (διαλόγου) επωφελής».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη δήλωσε ότι δεν είχε πληροφορίες για τη συνάντηση. Οι Κινέζοι και οι Ινδοί δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία λειτουργούν αυτό που ονομάζεται δίκτυο Five Eyes για να συγκεντρώσουν και να μοιραστούν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών και οι αξιωματούχοι πληροφοριών τους συναντώνται συχνά. Βεβαίως, οι μεγαλύτερες συναντήσεις της κοινότητας πληροφοριών είναι πιο σπάνιες και σχεδόν ποτέ δεν δημοσιοποιούνται.

Απούσα η Ρωσία, τέθηκε στη συζήτηση ο πόλεμος στην Ουκρανία
Αν και λίγες λεπτομέρειες ήταν διαθέσιμες για τις συγκεκριμένες συζητήσεις στη Σιγκαπούρη, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και το διακρατικό έγκλημα τέθηκαν στις συνομιλίες της Παρασκευής, πρόσθεσε το άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης, οι αρχηγοί πληροφοριών πραγματοποίησαν μια άτυπη συγκέντρωση.

Κανένας Ρώσος εκπρόσωπος δεν ήταν παρών, είπε μια από τις πηγές. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Volodymr V. Havrylov, ήταν στο Διάλογο Shangri-La, αλλά είπε ότι δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση πληροφοριών. Μια άλλη από τις πηγές είπε ότι ο τόνος στη συνάντηση ήταν συνεργατικός και συναινετικός και όχι συγκρουσιακός.

Στον κύριο διάλογο για την ασφάλεια, περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι από 49 χώρες πραγματοποίησαν τριήμερες συνόδους ολομέλειας, καθώς και διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο εκτεταμένο ξενοδοχείο Shangri-La.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε την Κίνα τον περασμένο μήνα για συνομιλίες με Κινέζους ομολόγους τους, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ενισχύσει τις επικοινωνίες με το Πεκίνο.
 
Top