Μέτρα για την απομόνωση των αρνητών του εμβολιασμού στους κόλπους των εργαζομένων της τράπεζας ζητεί ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με επιστολή του στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού. 

Ειδικότερα, ο Σύλλογος καλεί τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού να προτείνει ευθέως τον πλήρη εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank, αλλά και να κάνει «χρήση του διευθυντικού δικαιώματος, να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών, άδεια ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με τη συναίνεση τους».

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Σύλλογος, στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία του προσωπικού, «τότε με την επίκληση της διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων». Ειδικά στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η τεκμηριωμένη συμβουλή του ιατρού εργασίας, σημειώνει ο Σύλλογος.

«Την ώρα που όλοι αγωνιούν και δίνουν μάχη για την καθολική αύξηση των εμβολιασμών με στόχο να εξασφαλιστεί η συλλογική ανοσία δυστυχώς παρατηρείται η διείσδυση σε μερίδα της κοινωνίας, επομένως και σε κάποιους μεμονωμένους συναδέλφους μας, των θεωριών συνωμοσίας, η μυθοπλασία και η παραπληροφόρηση κάτι που είναι ορατό στις ακυρώσεις εμβολιασμών και στις αρνητικές συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα» αναφέρεται στην επιστολή του Συλλόγου.

Για τους λόγους αυτούς «και κυρίως για τη διασφάλιση κανόνων που προστατεύουν την υγεία των συναδέλφων μας, των οικογενειών τους και φυσικά των πελατών μας» ο Σύλλογος ζητά «την πλήρη εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να κατανοήσουν πόσο μεγάλο κακό μπορεί να προκαλέσουν».

Ο Σύλλογος επικαλείται συγκεκριμένα τη διάταξη 662 ΑΚ της εργατικής νομοθεσίας κατά την οποία ο εργοδότης οφείλει να ρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και τον χώρο της, καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία, ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζόμενου. Επίσης, όπως σημειώνει, με τον νόμο 1568/1985, ο εργοδότης υποχρεούται να λαμβάνει κάθε μέτρο, που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι που παρευρίσκονται στον τόπο ή εγκατάσταση εργασίας από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Επικαλείται ακόμη τον νόμο 3850/2010, βάσει του οποίου προβλέπεται υποχρέωση των εργαζομένων να εφαρμόζουν τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και να φροντίζουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους για την ασφάλεια και την υγεία τους, καθώς και την υγεία άλλων ατόμων που επηρεάζονται από τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.
Πηγή: moneyreview.gr 
 
Top