Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«"Μου κλέψατε το όνειρό!!"
"Μα...
Άντε γαμήσου!"»
Λεζάντα σκίτσου του Pubble

Όταν και η νεολαία του ΚΚΕ με το άρθρο στον "Ριζοσπάστη" συντάσσεται με το κεφάλαιο... πρέπει ν' ανησυχούμε πολύ σοβαρά.
Το "σύνδρομο της Γκρέτα", η πρόσκληση για τις Παρασκευές χωρίς σχολείο "Γκρέτα Τούνμπεργκ: Παγκόσμια έκκληση - Όλοι στους δρόμους την Παρασκευή", βρίσκει απήχηση και στο σημερινό "Ριζοσπάστη" Δράσεις για το περιβάλλον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Μαθητική πορεία αύριο Παρασκευή στις 12 μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.
Μπορεί να γίνονται αναφορές σε ουσιαστικά και πραγματικά περιστατικά μόλυνσης από την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά η επιλογή και μόνον η επιλογή της συναίνεσης να μην πάνε οι μαθητές στα μαθήματά τους μετά από πρόσκληση του παγκόσμιου κινήματος απάτης του κεφαλαίου, αποχή κι απεργία από το σχολείο για τις "Παρασκευές της Γκρέτα"... αποτελεί σοβαρό προβληματισμό για τις δυνατότητες παρέμβασης και διείσδυσης του "πολιτιστικού ιμπεριαλισμού".
Ο Τσίπρας είχε δώσει το σύνθημα από την πρώτη στιγμή: «οι ηγέτες όλων των χωρών έχουν την ευκαιρία -και οφείλουν- να ανταποκριθούν στην απαίτηση της νέας γενιάς που διαδηλώνει παγκοσμίως, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του πλανήτη».

Ο Marco Rizzo, Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας, το αδελφό κόμμα του ΚΚΕ, δίνει σήμερα την απάντηση της ανυπότακτης αριστεράς -χωρίς εισαγωγικά- και με μιά προσωπική του φωτογραφία όταν ήταν 16χρονος σαν την Γκρέτα. Μια πληρωμένη απάντηση σ' αυτή την επίθεση του κεφαλαίου με τις "παγκόσμιες κινητοποιήσεις των Παρασκευών" της Γκρέτα:
«16 χρονών. Νεαρή ηλικία. Μια ηλικία που μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.
Να μιλήσεις για το κλίμα στον ΟΗΕ ενώ αποβιβάστηκες από ένα πολυτελέστατο γιωτ εκατομμυριούχων, φιλοξενούμενη από έναν πολυεκατομμυριούχο.
Να σε χειροκροτούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι όλες οι οργανώσεις του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.
Ή ν' αγωνίζεσαι με τους συντρόφους σου. Εγώ 16 χρονών είχα επιλέξει αυτόν τον άλλο δρόμο».

Δυστυχώς στην πατρίδα μας, όταν ακόμη κι οι νεολαίοι της ΚΝΕ "παίζουν στο γήπεδο" του κεφαλαίου και δεν υψώνουν μια άλλη φωνή στη νεολαία μας, όταν για να μην κάνουν μάθημα ακολουθούν τις προσταγές της Γκρέτα... η απογοήτευση για το μέλλον είναι τεράστια.
Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές που όφειλαν να τιμήσουν το λειτούργημά τους, οι ανύπαρκτοι διανοούμενοι που σιτίζονται από το κεφάλαιο, ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα και νεολαίες, κάτω από τη σημαία της Γκρέτα για να τιμήσουν την "Παρασκευή" της. Ας σκεφτούμε πως αυτή η επίθεση του κεφαλαίου μπορεί να συνοψιστεί στο εγώ της μικρής μαριονέτας: "Μου κλέψατε το μέλλον", το δικό της μέλλον, ούτε καν όλων των παιδιών του κόσμου... αναφώνησε στον ΟΗΕ μέσα σε χειροκροτήματα της ελίτ των πολυεθνικών. Τι κρίμα...

Ο μαρξιστής κι ελληνιστής φιλόσοφος Diego Fusaro δίνει το στίγμα της επίθεσης του κεφαλαίου μέσω των "Παρασκευών της Γκρέτα":
«Το υπουργείο Παιδείας παροτρύνει την αυριανή απεργία των μαθητών 27 Σεπτέμβρη.
Στόχος;
Η δημιουργία μιας μάζας προβάτων χωρίς λόγο [logos], όπως οι σκλάβοι του Όργουελ εκφράζουν τα δύο λεπτά μίσους, για να είναι οι ιδανικοί δούλοι του συστήματος (...)
Αγαπητή Γκρέτα, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος είναι ιερή υπόθεση. Αλλά γι' αυτή την υπεράσπιση δεν είναι καθόλου αναγκαίες οι απεργίες, ούτε βελάσματα χωρίς περιεχόμενο "Περιβάλλοοοοον"!
Για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης μας, να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό. Προφανώς εσύ δεν μπορείς να το πεις, γιατί δεν γνωρίζεις. Κι αν το έλεγες, δεν θα σε επαινούσαν οι ισχυροί όλου του πλανήτη.
Αγαπητή Γκρέτα, να ξέρεις: στερήθηκαν το μέλλον 700 ελληνόπουλα* που δολοφονήθηκαν από την καταπιεστική λιτότητα της Ε.Ε. στερήθηκαν το μέλλον, εσύ σίγουρα όχι, αφού είσαι η ιδανική κούκλα βιτρίνας των αφεντικών του κόσμου».
* Βλέπε σε: 700 λευκά τριαντάφυλλα στη μνήμη των 700 Ελληνόπουλων που δολοφονήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση!.

Είναι απίστευτο... οι ελίτ καθορίζουν το γίγνεσθαι χωρίς καμία φωνή αντίστασης.
Μετά την αντικομουνιστική υστερία [Βλέπε σε: Pablo Neruda: αν συγκεντρώσουμε μαζί όλο το αίμα που έδωσες στον αγώνα], ακολουθούν με συναρπαστικά ταχείς ρυθμούς οι παγκόσμιες "οικολογικές κινητοποιήσεις", όπως ακριβώς σχεδιάζουν κι υλοποιούν οι τραπεζίτες.
Αυτός ο αξιολύπητος ελιγμός μάρκετινγκ, που είναι η 300η εκστρατεία μαζικής αποπροσανατολισμού κι εκτόνωσης της αγανάκτησης των λαών της δύσης από τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί ο καπιταλισμός, γίνεται θέμα στην "ημερήσια διάταξη" όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Εξαπατούν ότι πιο ελπιδοφόρο διαθέτουν οι κοινωνίες: τα παιδιά μας, τη νεολαία. Είναι πλέον λεπτομέρεια πως το 5% των ανθρώπων του πλανήτη κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου.
"Μου κλέψατε το όνειρό!!"... το δικό της όνειρο, διατυμπανίζει η Γκρέτα. Όμως στους λαούς δεν έκλεψαν το όνειρο, το μέλλον, αλλά έκλεψαν το παρών και το παρελθόν, την αξιοπρέπεια στην εργασία, την αξιοπρέπεια διαβίωσης.
Όταν όλοι σιωπούν κι ακόμη χειρότερα συμμετέχουν στο πανηγύρι των ελίτ... μετά έρχεται ο Χειμώνας.

Σχετικά:

«Δεν θα μπορέσουν να ψεύδονται αιωνίως.
Θα πρέπει αργά ή γρήγορα να λογοδοτήσουν στη λογική με λογική,
στις ιδέες με ιδέες, στο συναίσθημα με συναίσθημα.
Και τότε θα σιωπήσουν: το κάστρο των εκβιασμών τους.
της βίας και των ψεμάτων θα καταρρεύσει»
Pier Paolo Pasolini
 
Top