Η παγκόσμια οικονομία, η ανισότητα, η κλιματική αλλαγή, το ρυθμιστικό πλαίσιο για το διαδίκτυο, μερικά από τα θέματα στην ατζέντα των 19 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο τη μερίδα του λέοντος στις συζητήσεις της συνόδου κορυφής της G20 που συνέρχεται φέτος στην Οζάκα της Ιαπωνίας αναμένεται να λάβει ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, καθώς ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοικτό παράθυρο για την επίτευξη προόδου.

«Έχουμε κανονίσει μια συνάντηση με τον πρόεδρο Σι, προφανώς σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές. Οι συνεργάτες μας συζητούν και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος πριν τη συνάντηση με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρυντό.

Οι ειδικοί, πάντως, δεν μοιράζονται την όποια αισιοδοξία μπορεί να εκφράζεται στο συγκεκριμένο θέμα, όπως ο διευθυντής Ηνωμένου Βασιλείου του Ευρωπαϊκού Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας Ντέιβιντ Χένιγκ: «Στον πρόεδρο Τραμπ αρέσει να κάνει συμφωνίες, το γνωρίζουμε αυτό, αλλά δεν έχει κάνει αρκετές έως τώρα για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Σίγουρα θέλει τη συμφωνία, αλλά έχει βάλει τον εαυτό σε δύσκολη θέση για να το καταφέρει. Αμφότερες οι πλευρές εξετάζουν τις θέσεις τους και όλοι ανησυχούν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με αυτόματους δασμούς εντός μηνών. Κι αυτό είναι αντικείμενο ανησυχίας, η οποία έχει να κάνει τόσο με την Κίνα όσο και με ευρύτερα ζητήματα».


Μεγάλο θέμα της συνόδου είναι επίσης το Ιράν. Οι εντάσεις στον Κόλπο αναζωπυρώνονται, ενώ η Τεχεράνη έχει ήδη προαναγγείλει τη σταδιακή υπαναχώρησή της από την συμφωνία για τα πυρηνικά της, αρχικά επιταχύνοντας τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου.

«Το Ιράν θέλει να γίνει ξανά ένα πλούσιο έθνος με ευημερία. Θέλει να ξαναγίνει σπουδαίο. Έχει λογική αυτό και δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Όμως ποτέ δεν θα τα καταφέρουν, αν νομίζουν ότι σε πέντε ή έξι χρόνια θα έχουν αποκτήσει πυρηνικό όπλο», έχει δηλώσει σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα εμπορίου Μάικλ Πλάουφ, διδάκτορας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, δεν θεωρεί πλεονεκτική τη θέση του Αμερικανού προέδρου: «Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να το μετατρέψει σε μεγάλο ζήτημα, αλλά εκτιμώ ότι θα έχει πρόβλημα στο να πείσει τους υπολοίπους. Κυρίως επειδή, όποια συμφωνία αποσπάσει για την εκτόνωση της κατάστασης, δεν θα διαφέρει πολύ από εκείνη από την οποία αποσύρθηκε».

Για την απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργό, εξάλλου, αυτή η σύνοδος θα είναι η τελευταία της ευκαιρία να αφήσει κάποιο αποτύπωμα σε διεθνές επίπεδο.

Όπως σχολιάζει στο euronews η πολιτική συντάκτρια της Daily Mirror Πίπα Κρέραρ, «έχει παραδεχθεί και η ίδια πως η μεγαλύτερή της απογοήτευση είναι το ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει το Brexit και φυσικά αυτό έχει επιπτώσεις στο πώς βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος και εκείνη και τη Βρετανία. Περιμένουμε να δούμε αν θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν που προφανώς θα είναι εκεί. Οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διακοπεί μετά τη δηλητηρίαση στο Σόλσμπερι και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξουν κάποια βήματα τυχόν συμφιλίωσης ή κάποιες μανούβρες με στόχο τη συνεργασία σε θέματα εμπορίου ή και ασφάλειας. Η Μέι θα είναι εκεί, προφανώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και είμαι σίγουρη πως όλοι θα αδημονούν να τους πει πώς εξελίσσεται η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου των Συντηρητικών».

Δημοσιογράφος • Πάνος Κιτσικόπουλος

Με πληροφορίες από: gr.euronews.com

 
Top