Την ανάγκη ενός ιδιαίτερου και καθοριστικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο εθνικό στοίχημα που αποτελεί η υπόθεση του τουρισμού για την «επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τον χαιρετισμό της στο Forum “Next is Now - Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές”. To Forum διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Χατζηνικολάου και της ιστοσελίδας enikonomia.gr, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της παγκόσμιας και ελληνικής τουριστικής αγοράς.
Στον χαιρετισμό της, η Περιφερειάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για να καταφέρει πράγματι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αφήσει το «αποτύπωμά της» στον τουρισμό, καθιστώντας τον «πραγματικά εθνική υπόθεση» στο πλαίσιο μιας «τουριστικής στρατηγικής σε βάθος χρόνου», πρέπει να υπάρξουν σοβαρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις. «Μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στη μεγάλη συζήτηση που είναι σήμερα σε εξέλιξη στην Ευρώπη για τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο πλαίσιο της μετάβασης από την Ευρώπη των κρατών - μελών στην Ευρώπη των Περιφερειών», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επέλεξε, προκειμένου να γίνει ο τουρισμός πραγματικά «βαριά βιομηχανία» του τόπου, υπερβαίνοντας τα δομικά εμπόδια, να συνάψει, μέσα από συνέργειες, σειρά Μνημονίων Συνεργασίας με το «σύνολο των Επιμελητηρίων καθώς και τους φορείς του τουριστικού τομέα».
Η Περιφερειάρχης προσέθεσε επίσης ότι για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε και από τους 66 Δήμους της, να συμβάλλουν με τα δικά τους τοπικά σχέδια, στη στρατηγική τουριστικής προβολής στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης.
Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε ξανά και ξανά, για τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, και να εξακολουθούμε να πηγαίνουμε με τον αραμπά των υστερήσεων του χθες
Η ίδια τόνισε επίσης ότι για να «λειτουργήσει αποτελεσματικά ως εργαλείο ανάπτυξης ο τομέας του τουρισμού, για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός των υποδομών». «Για να έχουμε σταθερό αριθμό τουριστών, είναι σίγουρο ότι το Πεδίο του Άρεως δεν θα μπορούσε να είναι στην κατάσταση που ήταν το 2014», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Δεν είναι δυνατόν σήμερα, σε περιοχές άκρως τουριστικές να μην υπάρχει σύστημα αποχέτευσης ή να μην γίνεται ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων». «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε ξανά και ξανά, για τη ‘βαριά βιομηχανία’ του τουρισμού, και να εξακολουθούμε να πηγαίνουμε με τον αραμπά των υστερήσεων του χθες».
Κάνουμε αγώνα δρόμου για να αποκαταστήσουμε παλιές υποδομές και να υλοποιήσουμε νέες.
Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε σε έναν «πραγματικό αγώνα δρόμου» που κάνει η Περιφέρεια Αττικής για:
• Να αποκαταστήσει παλιές και να υλοποιήσει νέες υποδομές σε όλους τομείς. Υποδομές που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής, την καθιστούν ελκυστικό τόπο ζωής για τους πολίτες, ελκυστικό πόλο επενδύσεων αλλά και νέας επιχειρηματικότητας.
• Είτε πρόκειται για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου είτε για την καθιέρωση των βραβείων καινοτόμου, νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.
• Είτε πρόκειται για τα συστήματα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική είτε για την προώθηση της νέας πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν μπορούν να θάβονται, να πετιούνται στη θάλασσα ή να καίγονται και μάλιστα σε άκρως τουριστικές περιοχές.
• Είτε πρόκειται για τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας είτε για το Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στον Πειραιά – το πρώτο στην πατρίδα μας.
Πρόκειται για «συγκεκριμένες δράσεις της Περιφέρειας Αττικής υπέρ του τουρισμού», σημείωσε η Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι «έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να καταστήσει τον τουρισμό εθνική υπόθεση και όχι επαναλαμβανόμενο κλισέ για τις επόμενες δεκαετίες».