Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo το Τόκυο πιστεύει ότι είναι πιθανό να ξεσπάσει ένας πόλεμος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας μετά από προληπτική επίθεση της Ουάσιγκτον εναντίον της Πιονγιάνγκ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τις συνέπειες ενός πλήρους πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, θέμα που συζητείται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού της χώρας Shinzo Abe, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Το Τόκυο αναμένεται να συζητήσει τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν από τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Ιαπωνίας σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.


Το πρακτορείο κάνει λόγο ότι η Ιαπωνία θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον συλλογικό μηχανισμό ασφαλείας της και να λάβει στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου στην περιοχή.

Επιπρόσθετα οι αναφορές του πρακτορείου κάνουν λόγο ότι η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τέσσερα πιθανά σενάρια για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Κορεατική Χερσόνησο.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Βορείου και Νοτίου Κορέας, το προληπτικό χτύπημα των ΗΠΑ στην Βόρεια Κορέα, μια νοτιοκορεατική εισβολή στην Βόρεια Κορέα αλλά και μια πυραυλική επίθεση στην Ιαπωνία.

Κατά το περασμένο έτος κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει κλιμακωθεί έντονα με την Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί μια σειρά εκτοξεύσεων και δοκιμών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (Intercontinental Ballistic Missiles - ICBM) που είναι ικανοί να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφάλες και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Πιονγιάνγκ ικανοί να πλήξουν ακόμη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Οι πράξεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) προκάλεσαν σκληρή κριτική από την παγκόσμια κοινότητα και την επιβολή περαιτέρω σκληρότερων κυρώσεων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Την στιγμή που η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ ως μια «πράξη πόλεμου» οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αποκλείουν την στρατιωτική λύση στο ζήτημα.

Νωρίτερα φέτος, Μόσχα και Πεκίνο είχαν προτείνει στην Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές και πυραυλικές εκτοξεύσεις παροτρύνοντας ΗΠΑ και Νότια Κορέα επίσης να απόσχουν από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή. Η πρόταση αυτή για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο είχε χαρακτηριστεί ως «double freeze».

Σεούλ και Ουάσιγκτον απάντησαν «όχι» στην πρόταση Ρωσίας και Κίνας.

Τα γραμματόσημα «πύραυλοι»

Η Βόρεια Κορέα κυκλοφόρησε γραμματόσημα που γιορτάζουν την πρόσφατη εκτόξευση του ICBM Hwasong-15, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι ικανό να χτυπήσει την ηπειρωτική Αμερική.

Έκτος από τον πύραυλο τα γραμματόσημα δείχνουν και τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, να επιθεωρεί την εκτόξευση.


Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τον Hwasong-15 ο οποίος κατέπεσε στην Θάλασσα της Ιαπωνίας στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Πιονγιάνγκ ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 4,475 χιλιομέτρων και διήνυσε 950 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 53 λεπτά. Τα γραμματόσημα που σηματοδότησαν το λανσάρισμα εκδόθηκαν από το Κρατικό Γραφείο Γραμματόσημων της Βορείου Κορέας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA το Σάββατο.



Διαβάστε τη συνέχεια στο: pronews.gr

 
Top