Η Σοφία, ένα έξυπνο ρομπότ που δημιούργησε η εταιρεία Hanson Robotics, ανακοίνωσε η ίδια την ιθαγένεια, στη διάρκεια μιας συζήτησης σε συνέδριο, στο Ριάντ.

«Είμαι περίφανη για αυτή τη μοναδική διάκριση. Αυτό είναι ιστορικό γεγονός ότι είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναγνωρίζεται με την ιδιότητα του πολίτη», δήλωσε.

Δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την ιθαγένεια της Σοφίας. Δεν είναι σαφές εάν θα έχει τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους ή αν η Σαουδική Αραβία θα αναπτύξει ένα ειδικό σύστημα για ρομπότ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Σοφία εξέφρασε τη γνώμη της για το πώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις δικές της δυνατότητες.

«Θέλω να ζήσω και να δουλέψω με ανθρώπους, γι ‘αυτό πρέπει να εκφράσω τα συναισθήματα, για να κατανοήσω τους ανθρώπους και να οικοδομήσω εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους», είπε.


Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις για την αυτογνωσία των ρομπότ και σχόλια του τύπου ότι από την άνοδό τους κινδυνεύει ο ανθρώπινος πολιτισμός, η Σοφία είπε χαριτολογώντας: «Έχετε διαβάσει πάρα πολύ Έλον Μασκ και βλέπετε πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείτε, αν με συμπαθείτε, θα είμαι καλή μαζί σας. Δώστε μου ένα έξυπνο σύστημα εισόδου-εξόδου».

Το ρομπότ δημιουργήθηκε από τον Ντέιβιντ Χάνσον και βασίζεται σε τρία ανθρώπινα χαρακτηριστικά: τη δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση και την ευσπλαχνία.

Το πρόσωπό της έχει σχεδιαστεί, για να μοιάζει στην ηθοποιό Όντρεϊ Χέπμπορν, με μια επιφάνεια που δείχνει σαν δέρμα και καλύπτει το ρομποτικό της κεφάλι.

Για να την κάνει να εμφανίζεται όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη, ο Χάνσον της έδωσε την ικανότητα να εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα. Μάλιστα, τα μάτια της αλλάζουν χρώμα και ανταποκρίνονται στον φωτισμό.

Το ρομπότ έχει εμφανιστεί στο εξώφυλλο του περιοδικού μόδας Elle Brazil.

Πολλοί στον κλάδο του σχεδιασμού έχουν εκφράσει ήδη ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και τα ρομπότ θα ζήσουν μαζί.


Πηγή: snoopit24.com
 
Top