Μια μεγάλη φάλαινα φυσητήρα κατάφεραν να βιντεοσκοπήσουν δύτες σε βάθος σχεδόν 600 μέτρων στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσε το National Geographic.

Οι φυσητήρες δεν είναι σπάνιοι, πρέπει όμως να είναι κανείς εξαιρετικά τυχερός για να βιντεοσκοπήσει αυτό το κητώδες στη διάρκεια κατάδυσης και ειδικά στα νερά του Ατλαντικού κοντά στη Λουιζιάνα.


Ο φυσητήρας εντοπίστηκε στην επιφάνεια της θάλασσας από το ερευνητικό σκάφος Nautilus του Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ενός συνεργάτη του National Geographic που έγινε διάσημος από την ανακάλυψη του ναυαγίου του Τιτανικού.

Λίγο αργότερα, το κήτος καταδύθηκε και άρχισε να γυροφέρνει το ρομποτικό υποβρύχιο Hercules της αποστολής. «Ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές που είχαμε ποτέ στο πλοίο» λέει η Σούζαν Πάουλτον, σύμβουλος επικοινωνίας στο ταξίδι του Μπάλαρντ. «Συνέβη στη διάρκεια μιας καταιγίδας, όταν οι εσωτερικές επικοινωνίες του σκάφους είχαν διακοπεί. Κι όμως, όλοι στο πλοίο χοροπηδούσαν, φώναζαν και συγκεντρώνονταν μπροστά στα μόνιτορ» διηγείται.

Παρότι ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) αποκαλείται φάλαινα είναι ένα κητώδες που έχει δόντια και συγγενεύει περισσότερο με τα δελφίνια. Μάλιστα θεωρείται ο μεγαλύτερος θηρευτής με δόντια στον κόσμο. Οι φάλαινες δεν έχουν δόντια, αλλά χρησιμοποιούν τις μπαλένες για να φιλτράρουν την τροφή.

Ο φυσητήρας ζει για περίπου 60 χρόνια, εκπέμπει ήχους που φτάνουν τα 230 ντεσιμπέλ, θεωρείται ένα πολύ έξυπνο θηλαστικό με εγκέφαλο βάρους 10 περίπου κιλών, φτάνει σε μήκος τα 20 μέτρα και καταδύεται σε βάθη άνω των 1.000 μέτρων για να τραφεί με καλαμάρια.

Το είδος απαντάται και στο Αιγαίο.

Παλαιότερα οι φυσητήρες ήταν περιζήτητοι για το λεγόμενο σπερματσέτο, μια ελαιώδη ουσία που συγκεντρώνεται στο ογκώδες κεφάλι τους και χρησιμοποιούνταν ως καύσιμο για φωτισμό σε λάμπες και κεριά. Ακόμα και σήμερα, ο φυσητήρας κατατάσσεται στα ευάλωτα είδη.

Δείτε το video που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,4 εκατ. εμφανίσεις στο YouTube!



Πηγή
 
Top