Στα αποκαλυπτήρια της ανανεωμένης έκδοσης του «Atlas», ενός εκ των πλέον προηγμένων ρομπότ στον κόσμο, προέβη το Πεντάγωνο.



Το εν λόγω ανδροειδές της Boston Dynamics – η οποία έχει περάσει εδώ και καιρό στη Google – διαθέτει πιο εξελιγμένους «καρπούς», κάτι που του επιτρέπει να ανοίγει πόρτες χωρίς να χρειάζεται να κινεί όλο του το χέρι, ωστόσο, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, το βασικό νέο χαρακτηριστικό του είναι η προσθήκη μπαταρίας, που συνεπάγεται την εξαφάνιση του «ομφαλίου λώρου» του – του καλωδίου τροφοδοσίας με ενέργεια που το χαρακτήριζε ως τώρα.






Αυτό σημαίνει ότι το ρομπότ πληροί τις προϋποθέσεις για τον τελικό γύρο του διαγωνισμού ρομποτικής (Robotics Challenge) υπό την αιγίδα της DARPA του Πενταγώνου. Επτά από 20 ομάδες που αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτόν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Atlas, «προικίζοντάς» τον με διαφορετικά λογισμικά και αξιοποιώντας διαφορετικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Σημειώνεται ότι τα ρομπότ που θα «αγωνιστούν» δεν μπορούν να είναι συνδεδεμένα με πηγή ενέργειας μέσω καλωδίου ή να διαθέτουν ενσύρματες επικοινωνίες.







Η νέα έκδοση του Atlas είναι πιο ψηλή και πιο βαριά από ό,τι ο προκάτοχός του, στα 1,88 μέτρα και στα 156,4 κιλά. Σύμφωνα με την Boston Dynamics, το 75% του ρομπότ είναι καινούριο – μόνο το κάτω τμήμα των ποδιών και οι «πατούσες» παραμένουν αμετάβλητες. Η διάρκεια μπαταρίας ανέρχεται στη μια ώρα, με το ρομπότ να επιδίδεται σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σε σκάλες, η χρήση εργαλείων κ.α. Ωστόσο, υπάρχει και δυνατότητα, μέσω ενός νέου, πιο αθόρυβου συστήματος αντλιών, για κατανάλωση ενέργειας ταχύτερα, με σκοπό καλύτερες επιδόσεις.



Στα υπόλοιπα upgrades περιλαμβάνονται η επανατοποθέτηση των ώμων και των βραχιόνων, για να μπορεί το ρομπότ να «βλέπει» τα χέρια του εν κινήσει (κάτι που θα βοηθήσει τους χειριστές του στον έλεγχό του), η παρουσία ενός ασύρματου router στο κεφάλι και ισχυρότερα μοτέρ στα ισχία, τα γόνατα και την πλάτη, για έξτρα δύναμη.



Η πρώτη έκδοση του Atlas είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2013.




 
Top