Σε εφιάλτη για τους Αθηναίους μετατρέπεται και φέτος το νέφος αιθαλομίχλης που έκανε ξανά την εμφάνισή του στον αττικό ουρανό το βράδυ της Πέμπτης με... αρκετούς να προσπαθούν να ζεστάνουν το σπίτι τους με τη χρήση των τζακιών.

 Ο συνδυασμός της αυξημένης υγρασίας και η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων που έπνεαν τις προηγούμενες ημέρες στο Λεκανοπέδιο, ήταν οι δύο βασικές αιτίες για να γίνει "ορατή" η ρύπανση από την ανεξέλεγκτη καύση των τζακιών στην πρωτεύουσα.

Η συνήθεια πολλών Αθηναίων καθώς και η οικονομική δυσπραγία -όλο και περισσότερων- έχει στρέψει χιλιάδες οικογένειες να καίνε ξύλα στα τζάκια προκειμένου να εξασφαλίσουν μια υποφερτή θερμοκρασία στα σπίτια τους. Παρά το γεγονός ότι φέτος οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρσι, εν τούτοις υπολείπονται κατά πολύ από τις παραγγελίες του 2011 και πολύ περισσότερο του 2010.

Αυτό που δεν πρέπει οι κάτοικοι να ξεχνούν είναι πως ψυχρές νύχτες, άπνοια και εκτεταμένες καύσεις ξύλου και βιομάζας συνεργούν στα επεισόδια αιθαλομίχλης που επιβαρύνουν την υγεία μας.

Ο δεκάλογος της πρόληψης

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και συνιστά τα ακόλουθα:
- Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων.
- Απαγορεύεται η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα όπως η δαδιά.
- Αποφεύγετε την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.
- Να τηρείτε το τακτικό σέρβις των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα από ειδικευμένο τεχνικό.
- Αποφυγή χρήσης θερμαστρών με αέριο ή κάρβουνο σε κλειστούς χώρους.
- Προτιμάτε πάντα συσκευές που έχουν τη σήμανση CE.
- Μη χρησιμοποιείτε μια ανοιχτή ψησταριά ή άλλο είδος φούρνου με αέριο ως μέσο θέρμανσης σε διαμέρισμα, τροχόσπιτο ή σκηνή.
- Μην καίτε κάρβουνα σε κλειστό χώρο.
- Μη χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα ως μέσο θέρμανσης σε κλειστό χώρο.
- Όταν λειτουργεί το τζάκι, είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα.
 
Top