Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μπορεί να έχουν βελτιωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, αυτό όμως δεν ισχύει και για τις σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα με τους υπουργούς της κυβέρνησης, με τους οποίους πολλές φορές κατά τις τελευταίες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχει έρθει σε ρήξη. 
Σε κάθε περίπτωση μάλιστα στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο κ. Βενιζέλος δεν ελέγχει πλέον τα στελέχη της Κ.Ο. του ομάδας. Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά πως υπάρχουν στη Βουλή «εφεδρείες» προκάλεσε αίσθηση αλλά πραγματικά στο Μαξίμου θεωρούν πως αν υπάρξει ζήτημα πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης, μπροστά στο ενδεχόμενο χάους, θα υπάρξουν στελέχη, τόσο από τους ανεξάρτητους όσο και από τη ΔΗΜ.ΑΡ., που θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
 
Πάντως είναι σαφές πως στην κυβέρνηση υπάρχουν στελέχη που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στην άνοιξη, αν και έχει καταγραφεί η ξεκάθαρη θέση του πρωθυπουργού πως οι εκλογές θα γίνουν με το τέλος της τετραετίας. Το σκεπτικό όσων υποστηρίζουν πως είναι πιθανός ένας τέτοιος αιφνιδιασμός έχει να κάνει με το ενδεχόμενο μετά τις ευρωεκλογές το κλίμα να είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση, ειδικά αν δεν έχει πάρει από το εξωτερικό σαφείς κινήσεις και αποφάσεις που θα διευκολύνουν την έξοδο από την κρίση. 

Το ενδεχόμενο μιας ξεκάθαρης ήττας στις ευρωεκλογές, κάτι που δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς με δεδομένη και τη λογική της ψήφου διαμαρτυρίας στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία ανησυχεί κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν πως αν συμβεί κάτι τέτοιο το κλίμα θα βαρύνει επικίνδυνα. Υπάρχουν όμως και οι «αισιόδοξοι», που θεωρούν πως μέσα στην άνοιξη θα αρχίσει να φαίνεται καθαρά το φως στο βάθος του τούνελ και έτσι θα αρχίσει να βελτιώνεται και το κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας.
Δημήτρης Κοτταρίδης  -  Τύπος της Κυριακής
 
Top