Το δρόμο αποχώρησης από την ΕΕ θα πάρει λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο (ώρα Ελλάδας) το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από 47 χρόνια συνεργασιών αλλά και αντιπαραθέσεων με άλλες ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ωστόσο, η έναρξη της ισχύς του διαζυγίου δεν αναμένεται να φέρει καλύτερες μέρες για τα λαϊκά στρώματα και των δύο ακτών της Μάγχης. Συνιστά μία καθαρή περίπτωση συμβιβασμού ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του βρετανικού κεφαλαίου και αυτού των χωρών της ΕΕ, που δεν αφορά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που αντιμετωπίζουν, παντού, τη συντονισμένη επίθεση των καπιταλιστών και των αστικών κυβερνήσεων που τους εκπροσωπούν.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση από την ΕΕ επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως «ιστορική ευκαιρία» από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει αμέσως δουλειά μετά το Brexit για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στη χώρα καθώς και να διαπραγματευτεί νέες εμπορικές συμφωνίες.

«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, γυρίζουμε σελίδα στον διχασμό των τριάμισι τελευταίων ετών και προχωράμε ολοταχώς για να ενώσουμε το έθνος και να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, «το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε τη μελλοντική εμπορική ατζέντα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει την επιδίωξη μιας συμφωνίας της μορφής της FTA (σ.σ. Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τον Καναδά) με την ΕΕ».

«Από αύριο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης ελεύθερο να ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, με στόχο να έχουμε καλύψει το 80% του εμπορίου μας με συμφωνίες τύπου FTA μέσα σε τρία χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες επικρατεί προβληματισμός για το επόμενο μεγάλο παζάρι που θα κρίνει το πλαίσιο των νέων σχέσεων ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άρχισαν την υποστολή της βρετανικής σημαίας από τον ιστό της, ξεκινώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Δύο ανώτεροι υπάλληλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, χρειάστηκαν λιγότερο από ένα λεπτό για να κατεβάσουν τη σημαία, να την διπλώσουν και να αποχωρήσουν χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο. Μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών) θα υποσταλούν επίσης οι σημαίες της Βρετανίας στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πως η Βρετανία παραμένει «ένας εταίρος, μια φίλη χώρα». Πρόσθεσε επίσης με νόημα πως η ΕΕ θα είναι «πολύ νηφάλια και πολύ αποφασιστική» στις διαπραγματεύσεις της με το Λονδίνο. «Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την πιο στενή δυνατή σχέση σε όλους τους τομείς, όμως όσο περισσότερο η Βρετανία θα θελήσει να αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τόσο λιγότερο θα έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να προειδοποιήσει ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να αναμένει ότι θα χαίρει της ίδιας μεταχείρισης με την εποχή που ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν μπορείτε να είστε εντός και εκτός», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής παρέμβασης. «Οι Βρετανοί επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, επομένως δεν θα έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί ένα «σοκ» και ένα «ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι» για «ολόκληρη την Ευρώπη».

Τον ενθουσιασμό του Μπ. Τζόνσον πάντως δεν συμμερίζονται οι Σκωτσέζοι εθνικιστές της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, που εξέφρασε ανάμεικτα συναισθήματα λύπης και θυμού για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η ίδια παρουσίασε τις θέσεις της για τα επόμενα βήματα «για το μέλλον της Σκωτίας», στα οποία, όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται, προς στιγμήν, νομικές πρωτοβουλίες για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)
 
Top