Τους σχεδιασμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία περίπου 2.000 νέων θέσεων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά, αποκαλύπτει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο σχετικές πηγές του υπουργείου.
Μεταξύ άλλων, όπως περιγράφεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου, σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, του δήμου Βόλβης, η επέκταση υπαρχουσών δομών, η φιλοξενία σε κοντέινερ οκτώ αντί έξι προσφύγων, η αλλαγή του τρόπου κατανομής των προσφύγων στις δομές της ενδοχώρας, αλλά και η δημιουργία νέων κέντρων κατόπιν προτάσεων των περιφερειαρχών και διαβουλεύσεων με τις τοπικές κοινωνίες.
Διαβάστε αναλυτικά τι γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
“Στη δημιουργία περίπου 2.000 νέων θέσεων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι θέσεις προκύπτουν από την επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο προχωρά σε επεκτάσεις των υπαρχουσών δομών σε Καβάλα, Σέρρες και Βέροια. Στις δομές τοποθετούνται κοντέινερ για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο.
Επίσης, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα γίνουν συμπτύξεις θέσεων στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας, μέσω αλλαγής του προτύπου που ίσχυε για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα και με το επίπεδο κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο πολλά κοντέινερ θα μπορούν να φιλοξενήσουν τελικά οκτώ αντί για έξι άτομα. Επιπλέον, θα παραχωρηθούν αρκετά από τα διοικητικά κοντέινερ στις δομές για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.
Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι το υπουργείο θα αλλάξει και τον τρόπο κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Θα υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη για μετακίνηση όσων το ζητήσουν σε περιοχές, όπου ζουν συγγενικά τους πρόσωπα.
Με τις παραπάνω αλλαγές το υπουργείο θα επιχειρήσει να καλύψει κενές θέσεις σε δομές, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός σε κάποιες και πληθώρα κενών θέσεων σε άλλες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει αναρτήσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην ιστοσελίδα του για τον Αύγουστο του 2019, ορισμένες δομές εμφανίζουν πληρότητα μεγαλύτερη του 100% (για παράδειγμα η Μαλακάσα 109,69% και η Αλεξάνδρεια 103,58%), ενώ σε άλλες διαμένουν πολύ λιγότεροι πρόσφυγες από τις διαθέσιμες θέσεις (π.χ. Κατσικάς 73,17% πληρότητα, Σκαραμαγκάς 76,28%, Σχιστό 79,18%, Καβάλα 79,69%).
Στην κατεύθυνση της δημιουργίας περισσότερων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών και με στόχο να υπάρξει ευρύτερος συντονισμός για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, οργανώνεται αύριο σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να υποδείξουν περιοχές για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας, ώστε να υπάρξει κατανομή των καμπς σε όλη τη χώρα, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ζητήσει να ακούσει και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών γύρω από το ζήτημα”.