Όπως πολλοί γνωρίζουν, μετά από καταγγελτικό δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας, που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Πεπόνη, ο ΣΔΟΕ διενεργεί ήδη εξονυχιστικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του Μητροπολίτη Νικαίας και Αιγάλεω σεβασμιότατου κ. Αλεξίου, που ωστόσο όπως είναι φυσικό πλέον επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του κατά των λασπολόγων του και υπενθυμίζει ότι μόνο περιουσιακό στοιχείο του είναι η παλαιά οικία του στη Φρεατίδα, όπου ζει με την γηραιά μητέρα του.

Καταρχήν, σύμφωνα και με την πάγια θέση μου, είναι θεμιτή όσο και αναγκαία η πλήρης διαφάνεια και ως εκ τούτου αξιοπιστία όλων όσοι ασκούν με οιονδήποτε τρόπο και έννοια δημόσια εξουσία. Και επομένως, με εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Πεπόνη και στην ελληνική δικαιοσύνη, αναμένω όπως κάθε πολίτης την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Χωρίς να κρύβω την ελπίδα μου, που αποτελεί και πεποίθησή μου, ότι ο «θησαυρός» που επικαλείται το ως άνω δημοσίευμα θα αποδειχθεί άνθρακες.

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να προσεγγίσω το ανακύψαν θέμα και με έναν άλλο τρόπο…
Μου προκαλεί λοιπόν ιδιαίτερο προβληματισμό, το γεγονός ότι η έγκριτη εφημερίδα που κατήγγειλε τον Μητροπολίτη μας, όπως ο ίδιος ο Σεβασμιότατος δηλώνει, παρότι κινήθηκε βάσει κάποιων ανώνυμων καταγγελιών, δεν φρόντισε παράλληλα να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο εκ των προτέρων και να ζητήσει τη δική του θέση.
Όπως μου προκαλεί θλίψη το γεγονός, ότι τον τελευταίο καιρό με τρόπο ανώνυμο και κατά συνέπεια δειλό οι επιθέσεις κατά του Μητροπολίτη πλήθυναν και εντάθηκαν. Και είναι τουλάχιστον ύποπτη η σπουδή κάποιων να ακυρώσουν την παρουσία του Σεβασμιότατου σήμερα. Να γίνω πιο σαφής: Υπάρχει πραγματικά κανείς που δεν γνωρίζει το τεράστιο έργο που επιτελεί στα πλαίσια της διακονίας του ο Αλέξιος σταθερά από το 1995 έως σήμερα, όλο δηλαδή το διάστημα της παρουσίας του στην κεφαλή της Μητρόπολης;
Πρέπει να θυμίσω από εδώ την σπουδαία φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά της Μητρόπολης επί των ημερών του; Πως η Μητρόπολη μας κάθε χρόνο ενισχύει όσους έχουν μεγάλη ανάγκη με υλικά αγαθά, τρόφιμα, χρήματα, ρούχα, φάρμακα, ηθική υποστήριξη; Πως κάθε εβδομάδα ενισχύει οικονομικά πάνω από 2000 οικογένειες της Μητρόπολης; Πως στην κατασκήνωση στη Στεφάνη, φιλοξενεί 1000 παιδιά κάθε χρόνο, προσφέρει αγάπη στους αρρώστους βρίσκεται κοντά στους στρατευμένους νέους μας, επισκέπτεται τους φυλακισμένους και όλο το χρόνο είναι με πολύ αγάπη κοντά στις μαθήτριες και τους μαθητές των σχολείων μας; Ειλικρινά νομίζω πως όχι. Πιστεύω πως όλοι ξέρουν ότι με τη δική του προσπάθεια προσφέρονται ανάσες και ανακούφιση σε αρκετές χιλιάδες συνανθρώπων μας.
Η Μητρόπολη μας ευτύχισε να έχει ποιμενάρχη γλυκύτατον στη μορφή , απέραντη μεγαλοψυχία, καθαρή και ανυστερόβουλη σκέψη και ατέρμονη καλοσύνη.
Αγκαλιάζει με αγαλλίαση ψυχής και θέρμης καρδιάς τα παιδιά…
Στο μέλλον των παιδιών ο Μητροπολίτης μας ατενίζει το μέλλον της Πατρίδας, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας…..

Γιατί λοιπόν τώρα, ειδικά τώρα στην πιο μεγάλη κρίση που περνά ο τόπος, στοχοποιείται ένας βασικός πρωταγωνιστής της δημόσιας προσφοράς στην τοπική μας κοινωνία; Από ποιους; Και κυρίως γιατί; Με ποιο σκοπό; Ποιοι και γιατί επιχειρούν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις αρωγής μιας βαθιά δοκιμαζόμενης κοινωνίας;
Εξίσου θλιβερά όμως είναι και τα συμπεράσματα που εξάγονται από την απουσία της Πολιτείας, αλλά και των τοπικών πολιτικών παραγόντων από το πλευρό του Αλεξίου, αλλά και εν γένει κάθε «Αλεξίου», κάθε παράγοντα δηλαδή υποκατάστασης του κοινωνικού έργου που αυτοί πρωτίστως θα όφειλαν στην δημοκρατικά δομημένη κοινωνία μας. Διότι όταν η Πολιτεία βλέπει την Εκκλησία να κάνει και τη δική της δουλειά, όλα καλά. Μα όταν η Εκκλησία βάλλεται, όπως φαίνεται, αυτή κωφεύει. Αλλά και πολύ πιο συγκεκριμένα τι να πει κανείς και για όλους εκείνους που όλα τα προηγούμενα χρόνια εγκωμίαζαν την συνεχή παρουσία προσφοράς του Αλεξίου και διαγκωνίζονταν να παρουσιάζονται δίπλα του, ευελπιστώντας να αξιοποιήσουν για τις δικές τους ταπεινές φιλοδοξίες το δικό του θεάρεστο έργο, όμως σήμερα σιωπούν ίσως και ικανοποιούμενοι από την προοπτική δημιουργίας εξιλαστήριων θυμάτων με αποπροσανατολιστικές συνέπειες…

Θα περίμενα πράγματι μια πολύ πιο έντιμη και ηθική συμπεριφορά και της Πολιτείας και της τοπικής πολιτικής κοινωνίας απέναντί του. Και μια ελάχιστη απαίτηση, όπως κάθε άνθρωπος και φορέας που δίδει αγώνα κοινωνικής και ανθρωπιστικής συμπεριφοράς, έτσι κι αυτός να προστατεύεται. Και δεν αναφέρομαι βεβαίως σε καθ’ αυτόν τον κρατικό έλεγχο στον οποίο ως έλληνας πολίτης υπόκειται, αλλά σε αυτό το μίζερο και περίεργο δίκτυο κακοβουλίας και συκοφάντησης που έχει σκοτεινιάσει τον ουρανό τούτης της γονατισμένης χώρας.
O Αλέξιος που τόσα χρόνια ξέρουμε, είναι ο Αλέξιος της κοινωνικής ευαισθησίας και της βοήθειας. Και ας υποκρίνονται σήμερα πολλοί δια της σιωπής τους πως το λησμονούν. Προφανώς για να το θυμηθούν και πάλι όταν τα δύσκολα περάσουν και κυρίως όσο θα πλησιάζουν οι επόμενες εκλογές…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΓΡΑΚΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
π. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
http://www.pireasnews.gr/
 
Top