Κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε Αθήνα, Κων/πολη και Άγκυρα αναδείχθηκε - πέραν του ζητήματος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο - η κινητικότητα στο θέμα της «κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων» (Ringtauch), με τις παραδόσεις όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία και από τη Γερμανία στην Ελλάδα να βρίσκονται «προ των πυλών», σχολιάζει αναλυτικά ο γερμανικός Τύπος. 

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία 100 σοβιετικά άρματα μάχης τύπου ΒΜΡ 1, εφόσον προηγουμένως παραλάβει τα γερμανικά - δυτικά δηλαδή - τεθωρακισμένα τύπου Marder.

Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επισκέψεις-επιθεωρήσεις των εν λόγω εξοπλιστικών συστημάτων σε Ελλάδα και Γερμανία αντίστοιχα και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο». Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Γερμανία βρίσκεται σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Πολωνία.

«Σεβασμός στην Αναλένα Μπέρμποκ»

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία για τα μηνύματα Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία. Την αμέριστη στήριξή προς την Αναλένα Μπέρμποκ και ουσιαστική την απομάκρυνση από την πολιτική κατευνασμού έως ανοχής απέναντι στην Τουρκία ο επικεφαλής της κρίσιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, Μίχαελ Ροτ. «Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών κράτησε δημόσια κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία. Σεβασμός! Αν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αυτό θα έχει συνέπειες. Στεκόμαστε στο πλευρό του εταίρου μας στην ΕΕ, την Ελλάδα. Άλλωστε ποιου άλλου;» αναφέρει εμφατικά ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Την ίδια ώρα δεν λείπει βέβαια και η κριτική για τη «μη διπλωματική διπλωμάτη» Μπέρμποκ, όπως την αποκαλεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γιόχαν Βάντεπουλ, επέκρινε το νέο στιλ εξωτερικής πολιτικής της Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτηρίζοντας το ύφος της «αδέξιο» και λέγοντας ότι η κριτική που άσκησε στην Τουρκία «δεν βοηθάει κανέναν». Όπως είπε: Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα και τις δύο χώρες ως εταίρους -όχι μόνο αλλά κυρίως στο ΝΑΤΟ».

«Όχι ωραιοποίηση όσο δεν υπάρχουν κυρώσεις»

Κριτική όμως ασκεί και το Κόμμα της Αριστεράς και συγκεκριμένα η κουρδικής καταγωγής βουλευτής Σεβίν Νταγκντελέν, η οποία ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ωραιοποιούμε την πολιτική της Αναλένα Μπέρμποκ έναντι της Τουρκία, εφόσον δεν συνοδεύεται από συνέπειες για την Τουρκία» κι ενώ συνεχίζονται τόσο «οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία όσο και η χρηματοδοτική βοήθεια»

Ενδιαφέρον τέλος έχει και η αντίδραση του προέδρου των τουρκικών κοινοτήτων Γερμανίας Γκοκέι Σοφούογλου, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για την εγκατάλειψη της διπλωματικής γλώσσας, τόσο από την Τουρκία αλλά και από τη Γερμανία, τονίζοντας ότι αυτή η επιδείνωση στο κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Γερμανία δεν θα πρέπει να επηρεάσει τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία.
Πηγή: Deutche Welle
 
Top