Ολοκληρώθηκε η δίκη για τους έξι κατηγορούμενους για εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020, με το δικαστήριο της Χίου να βρίσκει ένοχους τους τέσσερις από τους έξι εφήβους, και να τους επιβάλει ποινή φυλάκισης 10 ετών, χωρίς δικαίωμα αναστολής και χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. 

Η δίκη είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούσαν εγγυήσεις «για δίκαιη δίκη», ενώ στην έναρξή της την Παρασκευή, σημειώθηκε ένταση καθώς δεν επετράπη η είσοδος σε δημοσιογράφους, διεθνείς παρατηρητές και δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξαιτίας – όπως αναφέρθηκε – της τήρησης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Οι δικηγόροι των ανηλίκων εκφράζουν την έκπληξή τους για το ότι δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε της μετεφηβικής ηλικίας.

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης την ένσταση των δικηγόρων για μη καταλληλότητα του δικαστηρίου λόγω της ηλικίας των προσφύγων, όπως επίσης ένσταση σχετικά με την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος είχε κατονομάσει σε κατάθεσή του τους κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα, πήρε άσυλο, έφυγε για την Αθήνα και έκτοτε παραμένει άφαντος.

Για τους τέσσερις εφήβους υποβλήθηκε έφεση, ενώ τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν της υπόθεση αν χρειαστεί, μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι άλλοι δύο ανήλικοι είχαν καταδικαστεί τον Μάρτιο για τον εμπρησμό στη Μόρια.


 
Top